Richard Branson wil Virgin Atlantic naar de Londense beurs brengen

De Britse miljardair Richard Branson wil met zijn vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic naar de beurs trekken. Volgens Branson zullen we met z’n allen binnenkort opnieuw meer vliegen en daarom wil hij zich wagen aan een beursintroductie (IPO). Dat meldt de Britse nieuwszender Skynews.

Volgens Skynews heeft Virgin Atlantic gesprekken gevoerd met institutionele beleggers over een mogelijk beursdebuut. Bedoeling is om de luchtvaartmaatschappij tijdens de herfstperiode naar de London Stock Exchange te brengen.

Zwaar getroffen door corona

Een IPO zou een absolute primeur zijn voor de luchtvaartmaatschappij. Sinds het ontstaan van Virgin Atlantic in 1984 zal het de eerste keer zijn dat het grote publiek aandelen van het bedrijf kan kopen. Dat betekent dat Branson zo goed als zeker de volledige controle over het bedrijf gedeeltelijk uit handen geeft.

Branson is de meerderheidsaandeelhouder van Virgin Atlantic, met een belang van 51 procent. Het resterende belang van 49 procent is in handen van Delta Air Lines. De verkoop van aandelen aan het publiek zou onvermijdelijk betekenen dat het belang van Virgin zou verwateren, tenzij Branson ervoor zou kiezen om bij de beursgang in te tekenen op nieuw aandelenkapitaal.

De gezondheidscrisis heeft een diepe wonde geslagen bij Virgin Atlantic omdat de luchtvaartmaatschappij voornamelijk afhankelijk is van lucratieve vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 2020 draaide het bedrijf een verlies van 659 miljoen pond. Daarnaast heeft Virgin Atlantic ongeveerde twee op de vijf personeelsleden ontslagen.

Reddingspakket van 1,2 miljard pond

Afgelopen september stelde Virgin Atlantic een reddingspakket samen van 1,2 miljard pond, bestaande uit een injectie van 200 miljoen pond van de oprichter, een lening van het Amerikaanse hefboomfonds Davidson Kempner Capital Management, en aanzienlijke bijdragen van bestaande schuldeisers.

Desalniettemin heeft het uitblijven van een snel herstel van de luchtvaartsector te midden van aanhoudende reisbeperkingen Virgin Atlantic ertoe aangezet om op zoek te gaan naar extra kapitaal. De luchtvaartmaatschappij heeft ongeveer 300 miljoen pond extra gevonden door in december een aantal Dreamliner-vliegtuigen te verkopen en in maart een extra lening te vragen aan Virgin Group.

Volgens ingewijden heeft Virgin Atlantic geen dringende behoefte aan nieuwe financiering en beschikt het bedrijf over voldoende financiële middelen om de komende maanden door te komen. De leidinggevenden van het bedrijf, waaronder Branson, verwachten wel dat de beursgang extra mogelijkheden biedt om financiële middelen bijeen te krijgen om zo de periode na de coronacrisis door te komen.

Reizen naar de VS

Met de beursgang wil het bedrijf inspelen op het verwachte herstel van de luchtvaartsector. Naar verluidt zijn de boekingen op de belangrijke route tussen New York en Londen deze maand met 150 procent gestegen, hoewel de sector blijft streven naar verdere toegevingen van de regering-Biden om reizen naar de VS open te stellen voor volledig gevaccineerde passagiers.

Werkgroepen buigen zich momenteel over de kwestie, zodat er een plan op tafel ligt wanneer de grenzen opnieuw open gaan. Het persagentschap Reuters liet vorige week weten dat de regering-Biden hoe dan ook eist dat vrijwel alle buitenlandse reizigers gevaccineerd moeten zijn. Volgens de Amerikaanse media is er ook nog niet beslist of de regel enkel geldt voor vaccins die goedgekeurd zijn in de VS. Vandaag zijn alleen de vaccins van Modena, Pfizer/BioNTech en Johnson & Johnson goedgekeurd, en niet dat van AstraZeneca, dat in Europa wel massaal toegediend wordt. 

Lees ook:

(bzg)

Meer
Lees meer...
Markten