Renteverhogingen zijn ook een streep door de rekening van de ECB zelf

De Europese Centrale Bank heeft de resultaten voor 2022 gedeeld. De monetaire instelling moest de provisies voor financiële risico’s aanspreken om uit de rode cijfers te blijven. Het is de eerste keer sinds 2007 dat de centrale bank geen winst boekt.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is vorig jaar begonnen met de rente te verhogen. Intussen bedraagt de depositorente - de rente die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank - 2,5 procent, tegenover -0,5 procent vorig jaar. De monetaire instelling doet dat om de inflatie te temperen.

In het nieuws: De ECB heeft 1,63 miljard euro van haar provisie voor financiële risico's moeten aanspreken om een verlies te vermijden. In 2021 had de monetaire instelling nog een winst geboekt van 192 miljoen euro.

  • De ECB gaat gebukt onder de eigen renteverhogingen. De centrale bank moet daardoor meer rente betalen op de schulden die zij heeft tegenover de nationale centrale banken. De monetaire instelling heeft namelijk de voorbije jaren massaal obligaties van de nationale banken opg
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20