Reisbureaus lijden onder thuisblijvers en autovakanties

De reisbureaus zitten met de handen in het haar. Ondanks de versoepelde (reis)maatregelen, krijgen de reisorganisatoren geen klanten over de vloer. En boekingen komen er al helemaal niet, schrijft de krant De Tijd.

Sinds woensdag is er opnieuw een schare versoepelingen doorgevoerd. We krijgen een grotere bubbel van 15 personen, mogen opnieuw naar de cinema en kunnen een frisse duik in het zwembad nemen. Reizen kan in principe al sinds begin juni, maar de appetijt is er klaarblijkelijk nog niet. ‘De boekingen komen erg traag op gang’, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus.

De Belgen lijken vooral een reis buiten Europa aan zich voorbij te laten gaan. ‘Ik draai sinds 1 maart geen omzet meer. Er komen zelfs geen aanvragen binnen. Tot 15 oktober zijn alle reizen geannuleerd. Niemand staat te springen om buiten Europa op reis te gaan’, zegt Guy Geens van het Antwerpse Anders Dan Anders. Dat de Europese gemeenschappelijke buitengrenzen nu pas openen, is daar ook niet vreemd aan.

Reischeque

De financiële kater van de reisbureaus wordt wel enigszins gecompenseerd door het vouchersysteem dat minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) in het leven riep. Daarbij kreeg iedereen die zijn reis door het coronavirus geannuleerd zag een bon die 12 maanden geldig is. De Europese Commissie moedigde dat aan, maar tegelijkertijd moeten reisorganisatoren, volgens de wet, instaan voor onverwachte schade. Als een vlucht verplaatst, moet de organisator bijvoorbeeld logies regelen.

Daarom lijkt het ergste nog niet voorbij. Uit een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus blijkt dat 25 tot 35 procent van de reisbureaus vreest in de problemen te raken als er geen reizen doorgaan. Ook het najaar, wanneer de boekingen traditioneel stilvallen, belooft cruciaal te worden. ‘Ik zie het somber in. 2021 zal heel slecht zijn’, stelt Guy Geens nog.

Meer