Opnieuw naar de cinema en grotere bubbel: dit kan weer vanaf vandaag

Met een nieuwe maand is ook een nieuwe fase van de exit uit de lockdown van start gegaan. De meeste zaken heropenen woensdag onder voorwaarden, met een paar uitzonderingen.

De zomervakantie is officieel van start gegaan en dat leidt tot nieuwe maatregelen zodat we geen twee maanden lang moeten binnenblijven. Een overzicht van wat mag vanaf woensdag.

Sociaal

De bubbel wordt groter. We mochten al tien mensen zien per week, maar dat wordt nu uitgebreid tot 15 mensen per week, los van uw gezin. Dat geldt voor iedereen individueel. U moet er dus geen rekening mee houden hoeveel mensen uw vrienden al hebben gezien die week. Een belangrijke nuance is wel dat één groep niet meer dan 15 mensen mag bevatten. Als u dus mensen bij u thuis uitnodigt en u bent thuis al met vier, dan mogen er maximaal 11 mensen langskomen. Als u daarentegen als enige in uw huishouden op café gaat met vrienden, mogen dat er 15 zijn.

Ontspanning

Kinderen zullen zich tijdens de zomervakantie niet hoeven te vervelen, want binnenspeeltuinen en pretparken openen opnieuw de deuren. U moet wel altijd reserveren, ook als u een abonnement heeft. Dat kan, afhankelijk van het park, meestal online. Er wordt gewerkt met tijdslots waarin een beperkt aantal mensen wordt toegelaten. Vergeet ook geen mondmasker, want dat kan verplicht worden op sommige plekken.

Ook voor de oudere kinderen en volwassenen is er ontspanning voorzien, want de zwembaden gaan opnieuw open. Ook hier moet u over het algemeen reserveren zodat het niet te druk wordt. Maar geen nood: chloor houdt de coronabacteriën tegen, dus schrik om Covid-19 op te lopen, is niet nodig.

Als u daarna nog even wil relaxen, kunt u altijd terecht in een wellnesscentrum of sauna. Maar daar gelden wel enkele strikte regels. Zo is het verplicht om een mondmasker te dragen tijdens massages, zowel voor de klant als de masseur. Ook de jacuzzi, stoomcabine of hamam mogen nog niet gebruikt worden, tenzij privé. Zaken waar de social distancing niet kan gerespecteerd worden, door de grootte of om andere redenen, moeten nog even gesloten blijven.

Later op de avond is het zelfs mogelijk om een film of theaterstuk mee te pikken. Bioscopen en theaterzalen mogen opnieuw bezocht worden, maar er mogen maximum 200 personen per voorstelling in de zaal zitten. Mondmaskers zijn niet verplicht. U mag ook weer naar concerten gaan. Heel wat concertorganisatoren, onder wie de Sportpaleis Groep, beslisten echter om te wachten tot de maatregelen versoepeld zijn om weer iets te organiseren. ‘Het is niet de moeite om een zaal te openen voor 200 mensen’, klinkt het.

En om de avond af te sluiten, kunt u nog een gokje gaan wagen in een casino. Ook hier zijn er strikte voorwaarden. Alle automaten moeten minstens 1,5 meter uit elkaar staan of er moeten plexiglas schermen tussen. En alles moet regelmatig worden ontsmet.

Slecht nieuws voor wie had gehoopt op een avondje dansen. Discotheken en dancings blijven voorlopig gesloten. Wanneer ze heropenen, is nog niet helemaal duidelijk.

Grote evenementen

U mag feesten organiseren tot 50 man, maar dan moet u een feestzaal huren en een cateraar laten komen. Die mag buffetten organiseren tot 50 man. Het is niet nodig om aan tafel te zitten, want u mag aanschuiven aan het buffet.

Een begrafenis- of huwelijksplechtigheid mag tot 200 genodigden hebben, als er voldoende afstand kan genomen worden. Maar de koffietafel of het huwelijksfeest mag opnieuw maar door 50 personen worden bijgewoond en met een cateraar. Een huwelijksfeest mag alleen als er een maaltijd is, dansen is verboden. Alleen de openingsdans is toegelaten.

Manifestaties of betogingen mogen op zich doorgaan, maar niet als optocht. Wie wil betogen, moet op één plaats blijven waar genoeg afstand kan gehouden worden.

Voorts zijn evenementen tot 200 personen binnen en 400 personen buiten mogelijk, maar ook daar hangt het af van allerlei regels. Op www.covideventriskmodel.be kunt u nagaan of uw evenement wel of niet kan plaatsvinden via de evenementenmatrix van de Vlaamse overheid.

Massa-evenementen van meer dan 400 personen zijn nog niet toegelaten.

Boodschappen

U hoeft niet meer alleen naar de winkel, maar mag met mensen uit uw bubbel samen gaan winkelen. Ook de limiet van een half uur per winkelbezoek verdwijnt. U moet geen mondmasker dragen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Het blijft belangrijk dat u 1,5 meter afstand neemt van iedereen in de winkel.

Op markten is er geen beperking meer voor het aantal kraampjes en u mag ter plaatse eten en stilstaan. Wel zijn de marktkramers verplicht om mondmaskers te dragen en moeten er pijlen op de grond staan om de mensenstromen te sturen. En ook hier blijft afstand houden belangrijk. Rommelmarkten en kermissen moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20