Officieel: Amerikanen mogen nog steeds de EU niet binnen

De Europese Unie ontzegt Amerikaanse reizigers de toegang wanneer de gemeenschappelijke buitengrenzen openen op 1 juli. De VS prijken niet op de lijst van veilige landen die dinsdagnamiddag gepubliceerd werd.

Het verlengde inreisverbod voor Amerikanen hing al enkele dagen in de lucht, maar is nu officieel.

  • Er staan veertien landen op de lijst die vrijgesteld worden van een inreisverbod: Japan, Zuid-Korea, Canada, Australië, Algerije, Nieuw-Zeeland, Marokko, Tunesië, Thailand, Uruguay, Servië, Montenegro, Rwanda en Georgië.
  • China zou toegevoegd worden, als het ook weer reizigers vanuit de EU toelaat.
  • Daarbij valt vooral op dat bewoners van de Verenigde Staten nog steeds niet naar de EU mogen reizen.
  • Dat de VS niet toegelaten is tot de lijst, is niet echt verwonderlijk. Men baseert zich op trends in de infectiegraad van de andere landen, en de VS doet het daarbij bijzonder slecht: de curve is stijgend en de eerste golf lijkt zo eigenlijk nog lang niet achter de rug. De reden is dus puur epidemiologisch: maar vijftien landen haalden de lijst.
  • Alleen creëert het mogelijk wel opnieuw spanningen tussen de EU en de Trump-administratie. Die sloot ook al eerder de deuren voor EU-burgers. Maar vorige week nog verklaarde Mike Pompeo, de minister van Buitenlandse zaken van de VS, dat hij met de Europeanen wilde werken om ‘op het juiste moment’, de toegang weer open te zetten.

De officiële mededeling is hier te vinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20