EU beraadt zich over inreisverbod voor Amerikanen

De Europese Unie heeft plannen om Amerikaanse reizigers de toegang te ontzeggen, wanneer de gemeenschappelijke buitengrenzen openen op 1 juli. In 25 van de 50 Amerikaanse staten wint de coronapandemie immers aan kracht.

Waarover gaat het? Sinds halverwege maart zit de Europese Unie op slot. Zowel de interne landsgrenzen als de gemeenschappelijke buitengrenzen zijn afgesloten voor wie niet héél dringend het land binnen moet. De laatste dagen en weken heropenden de meeste lidstaten de onderlinge grenzen, maar nu moet de Europese Unie zich nog buigen over de toegang vanuit andere continenten.

Het nieuws? De Europese Unie bikkelt momenteel over twee potentiële lijsten van buitenlandse reizigers die binnen mogen. De toelatingen zouden tweewekelijks herzien worden. Hoewel de EU lidstaten niet kan dwingen om deze lijsten te volgen, rekent Brussel er wel op. Anders zouden er opnieuw interne grenzen kunnen komen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

De details? De twee lijsten nemen epidemiologische criteria in rekening om te beslissen of reizigers uit bepaalde landen al dan niet welkom zijn. In beide gevallen staan China, Oeganda, Cuba en Vietnam geboekstaafd als ‘veilige landen’, terwijl Amerikanen, Russen en Brazilianen nog even moeten afwachten. Hun thuislanden zijn namelijk nog te gevaarlijk wat betreft verspreiding van het virus.

Concreet wil Europa kijken naar het gemiddelde aantal nieuwe infecties per 100.000 mensen in de afgelopen twee weken om de reisrestricties te herbekijken. Waar dat getal in de Europese Unie op 16 ligt, loopt dat getal op tot 80 in Rusland, 107 in de Verenigde Staten en 190 in Brazilië. De komende dagen zullen de diplomaten de voorwaarden definitief afkloppen, zodat andere landen vanaf 1 juli weten waar ze aan toe zijn.

Hoe reageren de Amerikanen? Er is nog geen officiële reactie, maar waarnemers sluiten niet uit dat de Amerikaanse president Trump, die in maart nog het omgekeerde inreisverbod instelde, een Europese weigering van Amerikaanse reizigers als een belediging zal ervaren en met tegenmaatregelen zal komen.

Lees ook: Zo wil Europa het zomertoerisme redden

Meer