Trump kondigt inreisverbod vanuit Europese Unie aan

De Verenigde Staten schorten alle verkeer vanuit de Europese Unie voor tenminste 30 dagen op. Het inreisverbod gaat vrijdag om middernacht in. Op die manier moet de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS worden beperkt. Dat heeft president Trump woensdagavond bekendgemaakt tijdens een speech die rechtstreeks op alle grote televisienetwerken werd uitgezonden. Trump sprak de natie toe, uren nadat de Wereldgezondheidsorganisatie aankondigde dat de wereld nu wel degelijk met een pandemie te maken heeft.

De speech stond in schril contrast met wat de president de voorbije dagen vertelde. Voor het eerst gaf Trump toe dat de situatie ernstig is. Het virus is uit China gekomen en later uit de EU, zei Trump. ‘De EU maakte de fout om – niet zoals de VS – onmiddellijk een inreisverbod voor  reizigers uit China af te kondigen. Het virus verspreidde zich daarna in de EU en Europeanen brachten het naar hier, aldus Trump. ‘Daarom schort ik alle verkeer vanuit de EU op voor 30 dagen. Het inreisverbod gaat op vrijdag in.’ Vrachtvervoer is niet betrokken en het inreisverbod geldt evenmin voor Amerikanen die vanuit de EU huiswaarts keren. Ook mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk reizen zijn geen betrokken partij. Waarom voor de Britten een uitzondering wordt gemaakt, zei Trump niet.

Dat de Amerikaanse leider stilaan de ernst van de situatie begint in te zien mag blijken uit het feit dat Trump er op hamerde dat al wie zich ziek voelt zeker thuis moet blijven. Een week geleden had hij nog exact het tegenovergestelde gezegd en het coronavirus vergeleken met ‘een griep’. Net vanwege een gebrek aan beleid vanuit Washington namen steeds meer staten de voorbije dagen dan maar zelf initiatieven.

NBA wordt stopgezet, ook Tom Hanks is besmet

Tijdens Trumps speech raakte bekend dat de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA tot nader order wordt stopgezet, een kolossale maatregel. Een speler van de Utah Jazz testte woensdagavond voor de wedstrijd tegen de Oklahoma Thunder positief voor het coronavirus. Spelers van beide teams werden onmiddellijk in quarantaine geplaatst.

Ook acteur Tom Hanks en zijn echtgenote, die in Australië verblijven, testten positief voor het virus.

President Trump gaf verder aan dat er de volgende dagen economische maatregelen komen voor mensen die niet kunnen werken omdat ze het virus hebben, in quarantaine zitten of voor iemand moeten zorgen. Details gaf hij niet.

Aziatische beurzen, Dow Futures openen diep in het rood

De Aziatische beurzen openden na Trumps speech opnieuw met grote verliezen.

  • Australië: -4,8 procent
  • Japan: -4,3 procent
  • Zuid-Korea: -3,8 procent
  • Hongkong: -3,5 procent
  • China: -0,9 procent

Ook de prijs van een vat olie daalde met 4 procent. De Dow Jones Futures index, een instrument waarmee beleggers zich nabeurs tegen de toekomstige waarde van verschillende componenten van de marktindex Dow Jones Industrial Average kunnen indekken of speculeren, noteerde na de speech met een verlies van 1.000 punten. Beleggers bleven op hun honger zitten met betrekking tot concrete maatregelen voor de bedrijfswereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20