België sluit grenzen voor toeristen

Isopix

De Belgische grenzen zijn gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in een persbericht.

De federale en lokale politie zal aan de grenzen staan en controleren wie er in of uit ons land rijdt. Toeristische verplaatsingen worden verboden. ‘Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd’, staat in het persbericht.

De Crem benadrukt ook dat elke verplaatsing naar tweede verblijven in België nog steeds verboden is.

Maatregelen

Dinsdag kondigde de regering strengere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus covid-19 in te dijken. Iedereen wordt gevraagd om zo veel mogelijk binnen te blijven. Ook alle horeca en winkels zijn gesloten, behalve voedingswinkels, supermarkten en apothekers. Toen was er nog geen sprake van het sluiten van de grenzen.

Openbaar vervoer

Ook het internationale treinverkeer van en naar België deelt in de klappen. Vanaf morgen rijden er geen TGV-treinen meer tussen Brussel en Frankrijk, tot nader order. IC-treinen van en naar Frankrijk rijden nog sporadisch. De treinen tussen Duitsland en België zijn beperkt tot drie per dag.

De nachttrein tussen Oostenrijk en Brussel blijft rijden, maar is beperkt tot Inssbruck. De Benelux-trein rijdt dan weer enkel nog tussen Antwerpen en Rotterdam en stopt enkel nog in Noorderkempen en Breda.

Er rijden nog dagelijks twee treinen van Parijs naar Brussel. Er rijden ook nog drie treinen van Parijs naar Londen. Die keren natuurlijk allemaal ook terug.