Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Regering wacht bibberend op ruim 8 miljoen mondmaskers: chronologie van de Avrox-saga

Logo Business AM
Coronacrisis

04/06/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 4 min leestijd

Minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR)

De komende dagen wordt duidelijk of elke Belg snel een gratis stoffen mondmasker van de federale overheid kan krijgen. De hoofdleverancier, het Luxemburgse Avrox, heeft minder dan de helft geleverd van wat afgesproken was, anderhalve week na het verstrijken van de deadline. Een overzicht.

24 april: Elke Belg krijgt van de overheid minstens één stoffen mondmasker, zo belooft premier Sophie Wilmès. Ze zijn evenwel nog niet besteld.

27 april: Niet de overheidsdiensten Volksgezondheid of Economie, maar Defensie krijgt van de regering de opdracht om de bestelling te organiseren. Eerst zat Defensie rond de tafel met de Belgische modesector, maar het kwam niet tot een akkoord. Daarop werd een Europese aanbesteding gelanceerd, wat leidde tot meer dan 150 kandidaturen.

4 mei: Mondmaskers worden verplicht op het openbaar vervoer. Sommige reizigers reageren ontgoocheld dat de overheidsmaskers er niet zijn.

5 mei: Defensie selecteert 2 bedrijven, op basis van de criteria uit de aanbesteding, en bestelt 18 miljoen maskers:

  • 3 miljoen maskers bij de Gentse textieldistributeur Tweeds & Cottons, bekend van onder meer het merk River Woods
  • 15 miljoen maskers bij het Luxemburgse Avrox

8 mei: De Belgische modesector reageert gepikeerd op de keuze voor Avrox, dat geen gekende textielspeler is, maar een weinig transparant bedrijf met tal van activiteiten. Kamerlid Michaël Freilich (N-VA) stelt zich vragen bij de zakenlui achter Avrox. Later uiten ook enkele overheidstoezichthouders hun bedenkingen.

24 mei: De contractueel afgesproken datum voor aankomst van de leveringen in de legerkazerne van Peutie.

  • Tweeds & Cottons levert op tijd.
  • Avrox levert slechts 1,5 miljoen maskers, of 10 procent van de bestelling.

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) zegt dat de rest op komst is en lanceert de startdatum van 9 juni voor de verdeling onder de bevolking, via de apotheken.

3 juni: Goffin zegt in de Kamer dat Avrox inmiddels 6,7 miljoen maskers geleverd heeft, na enkele cargovluchten vanuit Vietnam.

  • Daarvan zijn er 270.000, of 4 procent, niet conform de afspraken en moeten vervangen worden door nieuwe leveringen.
  • De ontbrekende 8,5 miljoen maskers komen er snel aan, verzekerde de minister. Ze moeten via drie vluchten op donderdag, zaterdag en zondag vanuit Azië arriveren in België.
  • Omdat er in het contract een boetesysteem is ingebouwd voor laattijdige levering, bespaart België 5 miljoen van de 40 miljoen euro op het Avrox-contract, beklemtoont Goffin.
  • Dat betekent dat de Belgische stock, inclusief de levering door Tweeds & Cottons, momenteel 9,5 miljoen stuks bedraagt. ‘Is dat niet al voldoende, want er is geen mondmaskerplicht onder 12 jaar?’, vraagt Freilich zich af.

7 juni: Alle 18 miljoen maskers zouden in Peutie beschikbaar moeten zijn voor verdere verdeling naar de apotheken. De startdatum van 9 juni lijkt evenwel te ambitieus.

15 juni: De nieuwe richtdatum voor de verdeling via de apotheken, waarbij ouderen en hulpbehoevenden voorrang krijgen.

Lees ook: Miljoenen chirurgische maskers binnenkort ‘made in Belgium’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks