Apothekers bereid om mondmaskers van overheid te verdelen, maar zit u er nog op te wachten?

De apothekers zijn bereid de verdeling van de gratis stoffen mondmaskers die de overheid belooft op zich te nemen, zegt de Apothekersbond APB. De regering schuift 9 juni als richtdatum naar voren, of ruim een maand nadat maskers verplicht werden op het openbaar vervoer.

Het is intussen meer dan vier weken geleden dat premier Sophie Wilmès (MR) aankondigde dat alle Belgen een gratis textielen mondmasker zouden krijgen. Vanaf 4 mei werd het gebruik van mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer.

Over de exotische buitenlandse partner voor het grootste deel van de levering ontstond commotie, maar minister van Defensie Philippe Goffin (MR) maakt zich sterk dat alles in orde komt. De maskers worden opgeslagen in Peutie en de bedoeling is dat alle maskers tegelijkertijd worden verdeeld vanaf 9 juni.

De apothekers zijn voor de federale regering de bevoorrechte piste, en de sector zelf zegt daartoe bereid te zijn. Volgens de apothekersbond APB biedt een verdeling via de apothekers verscheidene voordelen:

  • Er is een vorm van registratie mogelijk via het patiëntendossier.
  • De apothekers kunnen tips geven over het correcte gebruik van de maskers.
  • Apotheken in België vormen een fijnmazig netwerk en kunnen gegevens onderling uitwisselen.

De federale regering heeft ook nog wat goed te maken bij de apothekers, die razend waren toen bleek dat chirurgische mondmaskers via de supermarkten verdeeld werden. Ze waren wel niet allemaal van even goede kwaliteit. Op twee weken tijd werden er meer dan 10 miljoen chirurgische maskers verkocht via supermarkten en winkels, meldt Comeos. De winkelfederatie beklemtoont dat niet om een commerciële operatie ging en dat via een kleine toeslag meer dan 200.000 euro werd ingezameld voor goede doelen.

Te laat?

Niet alleen hebben de Belgische gezinnen massaal chirurgische maskers gekocht, velen hebben intussen zelf stoffen maskers gemaakt, gekocht of gekregen van een lokale overheid. De vraag rijst dan ook of de stoffen mondmaskers van de federale overheid, waarop het dus nog ruim twee weken wachten is, niet rijkelijk laat komen.

Bovendien lijkt bij een deel van de bevolking de wil om een masker te dragen, af te nemen. Het Crisiscentrum blijft evenwel aanraden een mondmasker te dragen, ‘zeker als u het openbaar vervoer gebruikt of op een drukke plaats bent’.

Lees ook: 22 miljoen filters Geens passen niet in bestelde mondmaskers Defensie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20