Bestelling mondmaskers leidt naar Luxemburgse postbus van Jordaanse miljonair

Komt het wel in orde met het gratis textielen mondmasker dat de overheid elke burger belooft? De federale overheid bestelde 15 miljoen stuks bij een volslagen onbekende Luxemburgse firma die in handen is van een Jordaans miljonair met domicilie in Malta.

Dat blijkt uit onderzoek door N-VA-Kamerlid Michaël Freilich. Het gaat om het gros van de langverwachte textielen mondmaskers die de federale regering beloofde te bestellen voor de hele Belgische bevolking. Defensie, dat verantwoordelijk is voor de bestellingen, bevestigde eerder dat twee firma’s de contracten toegewezen kregen. De Gentse firma Tweeds & Cottons (het bedrijf achter het merk River Woods) levert 3 miljoen maskers en het Luxemburgse Avrox 15 miljoen maskers.

De Belgische modefederatie Creamoda stelde zich vragen bij de keuze van de regering voor Avrox, dat binnen de sector compleet onbekend was. Het N-VA-kamerlid Michaël Freilich vroeg de financiële documenten op. De Luxemburgse vennootschap blijkt gedomicilieerd op een postbusadres in een landhuis aan de rand van Luxemburg-Stad. Op dat adres staan nog tientallen andere bedrijven ingeschreven, zo kon een fotograaf van Het Nieuwsblad vastleggen.

Uit de financiële documenten leidt Freilich verder af dat achter de firma de Jordaanse miljonair Mohamed Yasin Al-Talhouni, die in Malta gedomicilieerd is, schuilt en dat het bedrijf in 2017 een kapitaal van slechts 60.000 euro had.

Laat

Eerder was er al kritiek op de timing van de levering. Tweeds & Cottons en Avrox zijn contractueel verplicht om uiterlijk op 24 mei de levering te doen in de legerkazerne van Peutie. Dat is dus 20 dagen na de eerste afbouw van de lockdownmaatregelen, met verplicht mondmasker op het openbaar vervoer. De betaling van de bestelling zal pas na de levering van de mondmaskers gebeuren en op voorwaarde dat deze maskers conform zijn verklaard, verzekerde Defensie eerder.

Lees ook: Geens: ‘Nog geen gratis mondmasker voor iedereen op 4 mei’

Meer