Geens: ‘Nog geen gratis mondmasker voor iedereen op 4 mei’

Vanaf 4 mei wordt het gebruik van mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. Maar de overheid zal tegen dan niet in staat zijn om elke burger van een stoffen mondmasker te voorzien, zegt vicepremier Koen Geens (CD&V).

Elke Belg krijgt van de overheid minstens één stoffen mondmasker en bijhorende filters, zo beloofde premier Sophie Wilmès vrijdagavond op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Dat zal echter niet lukken tegen 4 mei, wanneer de eerste fase van de ‘exit’ uit de coronalockdown begint. CD&V-vicepremier Koen Geens herhaalde maandagochtend op Radio 1 zijn vrees die hij zaterdagavond in VTM Nieuws ook al liet blijken.

  • Circa 12 miljoen textielen maskers moeten uit het buitenland komen, want in eigen land is er te weinig capaciteit. ‘In landen als Roemenië, Bulgarije, Tunesië of India zijn de ateliers ook vaak in lockdown’, verklaarde Geens. De FOD Defensie staat in voor de bestelling. Geens: ‘De bestelling zal snel genoeg gebeuren. De vraag is wanneer de maskers geleverd worden.’ Zijn regeringscollega Philippe De Backer (Open Vld) zei nochtans dat de 12 miljoen maskers al besteld waren. ‘Hij heeft iets te snel gesproken’, zegt Geens daarover.
  • De 22 miljoen filters, 2 per Belg, komen wel uit België en zijn vrijdagavond door de FOD Economie besteld bij twee textielfabrikanten, een Vlaamse en een Waalse. Maar ook die filters zullen niet klaar zijn tegen 4 mei. Volgens Geens worden ze tussen 4 en 20 mei verwacht. Het gaat om herbruikbare filters die dus gewassen kunnen worden.

Voor de bevolking zit er voorlopig niets anders op dan te rekenen op lokale initiatieven, of zelf een stoffen mondmasker te maken of te kopen. Bij gebrek aan masker zijn ook sjaals en bandana’s die neus en mond bedekken toegelaten, zegt de federale overheid.

Meer