22 miljoen filters Geens passen niet in bestelde mondmaskers Defensie

De 22 miljoen filters die vicepremier Koen Geens beloofde, zijn niet compatibel met de 18 miljoen textielen mondmaskers die Defensie bestelde.

Dat meldt de nieuwsdienst van RTL. Het gaat om de mondmaskers en filters die de federale regering beloofde voor elke Belg. Geens maakte twee weken de dubbele bestelling bekend: 12 miljoen textielen mondmaskers – later bijgesteld naar 18 miljoen stuks – uit het buitenland en 22 miljoen herbruikbare filters, afkomstig van de Vlaamse firma Sioen en de Waalse onderneming Deltrian. Defensie is verantwoordelijk voor de bestelling van de mondmaskers.

Nu blijkt dat in de bestelde mondmaskers al een onvervangbare filter verwerkt zit. De 22 miljoen filters zullen dus verrassend genoeg niet zijn compatibel met de 18 miljoen mondmaskers. ‘Men moet het ene goed van het andere onderscheiden. De door Defensie bestelde maskers zijn autonoom. We hebben nooit de wil gehad om elke burger een masker te bezorgen dat compatibel is met de twee filters die ook uitgedeeld worden. Die dienen voor de maskers die de bevolking zelf maakt’, verklaarde minister van Defensie Philippe Goffin (MR) bij RTL.

De bestelling kwam eerder al in opspraak om het grootste deel besteld werd bij Avrox, een onbekende Luxemburgse postbusvennootschap die naar een Jordaanse miljonair leidde. Volgens Goffin is er niets mis met de bestelling en worden de maskers voor Avrox gefabriceerd in Azië. Belgische diplomaten in Vietnam en Hongkong hebben de fabrieken bezocht. De maskers moeten ten laatste op 24 mei geleverd worden in de kazerne van Peutie.

Lees ook: ‘Haal medische productie terug naar Europa’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20