Record: 1.302 coronapatiënten op intensieve zorg

Nooit eerder lagen zoveel patiënten met Covid-19 op intensieve zorg in België. Het oude record van tijdens de eerste coronagolf, 1.285 patiënten, werd maandag overschreden.

Dat bevestigde viroloog Steven Van Gucht van overheidsinstituut Sciensano bij VTM Nieuws. Het nieuwe record komt niet geheel onverwachts, aangezien vorige week de ziekenhuisopnames piekten. Met ruim 1.300 patiënten is 65 procent van de capaciteit op intensieve zorg, circa 2.000 bedden, ingevuld.

Alle experts voorspellen een verdere stijging, alleen is de vraag of het aantal verder zal doorstijgen naar 2.000 of meer. Want dat zou betekenen dat alle diensten intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen verzadigd zijn en er gezocht moet worden naar tussenoplossingen – zoals tussenschakelafdelingen tussen de gewone kamers en de kamers intensieve zorg – om de druk te verlagen.

Afzwakking?

Sommige simulaties wijzen op een horrorscenario, waarbij er 3.000 bedden nodig zullen zijn. Maar Van Gucht ziet in de recente afvlakking van de nieuwe hospitalisaties een hoopvol teken. Als die trend zich de komende dagen doorzet, dan zou het aantal coronapatiënten op intensieve zorg over twee weken volgens hem uitkomen op 1.700 tot 1.800. ‘Dat blijft hoe dan ook een loodzware belasting voor onze ziekenhuizen’, beklemtoonde hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20