De keiharde coronacijfers: alle alarmlichten springen op rood

Van de ziekenhuisopnames over het aantal vrije bedden tot de personeelsbezetting in de ziekenhuizen: alle indicatoren doen het ergste vrezen.

Ziekenhuisopnames stijgen naar record van 743 per dag

Volgens experten geeft het aantal ziekenhuisopnames het beste beeld van hoe hard de epidemie woedt, eerder dan het aantal geregistreerde besmettingen. Alles wijst erop dat de hospitalisatiegolf groter wordt dan in maart-april. Het oude record van 28 maart, 629 hospitalisaties, is nu al twee dagen op rij verbroken: 690 op dinsdag en 743 op woensdag.

Nooit zoveel coronapatiënten in ziekenhuis: bijna 6.000

Wie voor Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen wordt, blijft daar doorgaans minstens enkele dagen. De felle stijging van het aantal dagelijkse hospitalisaties leidt daarom tot een recordaantal coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen: 5.924.

Helft van bedden intensieve zorgen nu al ingenomen, mogelijk al over een week helemaal volzet

Er lagen woensdag 993 coronapatiënten op intensieve zorgen (ICU), terwijl de totale capaciteit in België op ongeveer 2.000 bedden ingeschat wordt. Aan het huidige tempo, bijna een verdubbeling per week, zullen alle bedden eind volgende week volzet zijn.

Bijkomende noodcapaciteit dringt zich dus op. Ook transfers van patiënten naar ziekenhuizen in de buurlanden kunnen de druk verlichten, maar ook zij kampen met de opflakkerende epidemie.

Aantal besmettingen boven 20.000 per dag

Volgens de gegevens waarover Dirk Devroey, decaan Geneeskunde en Farmacie van de VUB, beschikt, is woensdag ook het aantal positieve tests gestegen naar een absoluut record: 21.048, waarmee de kaap van 20.000 besmettingen in een dag overschreden wordt.

Aantal overlijdens in een week verdubbeld naar 100 per dag, overheid laat meer crematies toe

In de eerste twintig dagen van oktober bleef het aantal overlijdens onder de kaap van 50 per dag. Maar sinds enkele dagen stijgt het aantal sterfgevallen boven de 100 per dag uit. Veelzeggend is dat een Vlaams nooddecreet de crematoria toelaat om 20 procent meer crematies uit te voeren dan normaal.

Helft woonzorgcentra kampt met besmettingen

In zowat de helft van de Vlaamse woonzorgcentra zijn opnieuw besmettingen met het coronavirus vastgesteld, zo blijkt uit cijfers van Zorg & Gezondheid die VRT NWS opvroeg.

Tot 40 procent van ziekenhuispersoneel is afwezig

De Franstalige ziekenhuisfederaties Unessa en Santhea trekken in een open brief aan de alarmbel over de personeelsbezetting. Hoewel de piek nog moet komen, is in veel ziekenhuizen de limiet qua werkdruk al bereikt. Het ziekteverzuim bij het personeel in hun instellingen loopt op tot gemiddeld 20 procent, en piekt op sommige plaatsen tot 40 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20