“Het voelt realistischer dan een videogesprek”: Rechtbank Colombia houdt eerste rechtszaak in metaverse

Een Colombiaanse rechtbank hield vorige week haar eerste rechtszaak in het metaverse met behulp van Horizon Workrooms, een Meta-platform waarmee personen in een virtuele ruimte kunnen samenkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Virtuele bijeenkomsten via Zoom, Google of het metaverse werden de standaard gedurende de COVID-19 pandemie. Meta heeft miljarden gestoken in de technologie achter het metaverse, maar het is nog geen financieel succes: Reality Labs, de interne divisie verantwoordelijk voor apparaten die virtual reality ondersteunen, verloor in het vierde kwartaal van 2022 ruim 4 miljard dollar. Desondanks heeft CEO Zuckerberg meer investeringen in de techniek beloofd. "De twee grote technologische golven die onze routekaart aansturen zijn AI en, op langere termijn, het metaverse", zei hij vorige maand.

De essentie: Gedurende de twee uur durenden zitting – die door een regionale vervoersbond was aangespannen tegen de politie – verschenen de deelnemers in een virtuele rechtszaal.

  • Beide deelnemers en rechter Maria Quinones Triana waren aanwezig in de vorm van een eigen avatar.
  • “Het voelde realistischer dan een videogesprek”, vertelde rechter Triana na afloop aan Reuters. Ze omschreef de metaverse-ervaring als “verbazingwekkend”. “Wanneer we een zitting via Zoom organiseren zetten veel mensen hun camera bewust uit. Je hebt geen idee wat iemand aan het doen is”. 
Foto: Thomson Reuters

Onhandige, cartooneske visualisaties

Metaverse: De afgelopen twee jaar is er onder invloed van COVID-19 in toenemende mate geëxperimenteerd met videovergaderingen via Zoom en Google. Echter is er weinig gekeken naar het metaverse.

  • De eerste voorbeelden van interviews en vergaderingen in het metaverse zijn bekritiseerd vanwege de vaak onhandige, cartooneske visualisaties.
  • Toch verliep de rechtszaak in Colombia – die werd gestreamd via YouTube – zonder al te veel problemen.
  • “Dit is een academisch experiment om aan te tonen dat het mogelijk is. Wanneer iedereen ermee instemt, kan mijn hof doorgaan met zittingen in het metaverse”, zo besloot rechter Triana.
    • De Colombiaanse rechter noemde als belangrijk voordeel van het metaverse dat slachtoffers van bijvoorbeeld seksueel misbruik daders niet fysiek hoeven te zien. 
  • De rechtbank voerde aan dat het gebruik van het metaverse mensen die zich fysiek op een andere plaats bevinden in staat zou stellen deel te nemen aan een zitting, zonder te hoeven reizen of “hun routine te verstoren”.

Nog een lange weg te gaan

  • Juan David Gutierrez, hoogleraar aan de Colombiaanse Universiteit van Rosario, zei tegen Reuters dat het gebruik van het metaverse in juridische procedures echter nog een lange weg te gaan heeft.
    • “Je hebt hiervoor hardware nodig die maar weinig mensen hebben. En dat roept vragen op over de toegankelijkheid en de gelijkheid”, aldus Gutierrez.

(as)

Meer