Rampjaar voor Belgische staatsbedrijven op de beurs

De drie beursgenoteerde bedrijven met de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder maakten in 2022 een flinke duikeling op de aandelenmarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Is het voor de andere beleggers een goede of slechte zaak als de Belgische staat de meerderheidsaandeelhouder is? Het argument pro is dat de overheid een stabiliserende factor is en doorgaans hongerig is naar dividenden. Een veelgehoord argument contra is dat semi-overheidsbedrijven ondermaats gemanaged worden door de bemoeienissen van de staat.

De beursbalans voor 2022: Die is - met nog maar een handelsdag te gaan - ronduit negatief. De Bel20-index verloor het afgelopen jaar ruim 13 procent. BNP Paribas, de Franse bankengroep waar de Belgische staat 7,8 procent van bezit, komt uit op bijna 12 procent koersverlies. Tegenover die twee vergelijkspunten gingen Bpost, Proximus en de Nationale Bank veel zwaarder onderuit.

Bpost

  • Belang van de staat: 51 procent
  • Koersevolutie in 2022: van 7,80 euro naar 4,79 euro, of min 38 procen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer