Problemen landbouwsector dwingen Bayer tot extra besparingen

De Duitse farmagroep Bayer moet de kosten verder terugschroeven. Er zal daarom een bijkomend pakket besparingen worden doorgevoerd. Dat heeft het management van de Duitse farmagroep aangekondigd. Bayer wil de kosten met nog eens 1,5 miljard euro verlagen. Ook ingrepen in het personeelsbestand kunnen daarbij volgens het concern niet worden uitgesloten. Daarover zou intern nog worden overlegd.

‘De nieuwe besparingen moeten in 2024 zijn gerealiseerd,’ benadrukte Bayer. De nieuwe ingrepen komen bovenop een reorganisatie die twee jaar geleden al was aangekondigd. Toen was gezegd dat het bedrijf over een periode van vier jaar een winstoptimalisatie van 2,6 miljard euro moest worden gerealiseerd.

Monsanto

Bayer zegt echter door de moeilijke economisch omstandigheden tot bijkomende inspanningen te zijn gedwongen. Het concern wijst daarbij op de dalende vraag naar landbouwproducten. In die sector had Bayer met de overname van het Amerikaanse Monsanto twee jaar geleden – voor een bedrag van 63 miljard dollar – op nieuwe groeikansen gerekend.

Het Duitse bedrijf zegt dat zijn landbouwdivisie door de coronacrisis zwaarder is getroffen dan eerder was verwacht. Bayer voegt eraan toe dat de pandemie de prijzen voor verschillende gewassen heeft doen dalen, terwijl tevens de consumptie van biobrandstoffen is gedaald. ‘Daarnaast is er ook nog de toenemende concurrentie op de sojamarkt,’ zegt het concern.

Bayer voert aan niet te verwachten dat de marktomstandigheden op korte termijn opnieuw een aanzienlijke verbetering zullen tonen. Het bedrijf voegt eraan toe daardoor zijn doelstellingen voor volgend jaar wellicht niet te zullen kunnen realiseren. De dalende inkomsten zullen immers niet volledig door besparingen kunnen worden opgevangen.

Architect

‘De strategische expansie van Bayer in de landbouw heeft tot nu toe heel wat tegenslagen moeten verwerken,’ zeggen waarnemers. ‘Door de overname van Monsanto stelde het bedrijf zich eerder bloot aan tienduizenden schadeklachten van consumenten die beweerden door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup ziek te zijn geworden.’

Volgens een aantal beweringen zou Roundup kanker kunnen veroorzaken, wat echter door Bayer met klem wordt tegengesproken. Het Duitse concern benadrukte eerder al voor een meerderheid van de claims een schikking te hebben getroffen en voegde eraan toe het dossier op korte termijn volledig te kunnen afronden.

De juridische problemen wogen sterk op de aandelenkoers van Bayer. Vorig jaar kwam het daardoor bij de aandeelhouders tot verzet tegen de figuur topman Werner Baumann, die de architect van de overname van Monsanto wordt genoemd. De raad van bestuur van het bedrijf bleek echter achter Baumann te blijven staan. Het contract van de topman werd eerder deze maand nog voor een periode van vier jaar verlengd.

Bayer zegt dat de pandemie de inspanningen van het bedrijf op de landbouwmarkt niet zal afzwakken. ‘Ondanks de moeilijke marktomgeving is de dringende behoefte aan innovatieve oplossingen voor gezondheidszorg en landbouw nog nooit zo duidelijk geweest als vandaag,’ betoogt Baumann.

Meer