Testaankoop: “De prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd met 14,7 procent gestegen”

Testaankoop: “De prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd met 14,7 procent gestegen”
Getty Images

De consumentenorganisatie Testaankoop heeft opnieuw berekend in welke mate de prijzen in de supermarkt zijn gestegen. Wat blijkt? De supermarktprijzen blijven hoge toppen scheren. Zo betalen we 14,7 procent meer voor een winkelkar in vergelijking met vorig jaar.

In het nieuws: De prijzen in de supermarkt zijn met 14,7 procent gestegen, leert een vergelijking van Testaankoop.

  • Vorig jaar waren de prijzen echter al aanzienlijk gestegen, waardoor de producten in de supermarkt nu bijna 29 procent meer kosten dan twee jaar geleden.
  • De prijzen blijven hoog hoewel veel grondstoffen en energie nu goedkoper zijn.
    • De “supermarktinflatie” is wel gedaald sinds de piek in april (20 procent).
  • De consumentenorganisatie maakt zich zorgen over deze situatie en vermoedt dat voedingsbedrijven profiteren van lagere grondstof- en energieprijzen, zonder hun klanten mee te laten profiteren van die prijsdalingen.
  • Daarom roept Testaankoop de regering op om actie te ondernemen om de Belgen te beschermen.
  • Maar: Volgens een onderzoek van het Prijzenobservatorium is er geen sprake van bijzondere prijsstijgingen in vergelijking met het buitenland. “Er zijn op dit moment geen indicaties van abnormale prijsevoluties in België in vergelijking met de buurlanden”, zo stelt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Groenten worden het zwaarst getroffen

Om de maandelijkse inflatie te bepalen, vergelijkt Testaankoop de prijzen van meer dan 3.000 producten in 7 supermarktketens. Uit de berekeningen blijkt dat groenten de afgelopen 6 maanden de hoogste inflatie vertoonden in vergelijking met vorig jaar.

  • In augustus waren groenten gemiddeld 31 procent duurder dan vorig jaar, met wortelen (+70 procent) en uien (+55 procent) als uitschieters.
  • Het prijskaartje van plantaardige bijproducten, zoals ketchup (+49 procent), tomatenpuree (+41 procent) en diepvriesfrieten (+39 procent), is ook fors de hoogte ingeschoten.
  • De prijzen van diepvriesproducten in het algemeen zijn met bijna 30 procent gestegen.
  • Papierproducten ( zakdoekjes, toiletpapier, keukenhanddoeken) blijven ook erg duur. De prijzen van die producten zijn met gemiddeld 20 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Als we de vergelijking maken met de prijzen van twee jaar geleden, is er zelfs sprake van een inflatie met 58 procent.

De prijzen van tal van andere producten zijn ook de hoogte ingeschoten.

  • Eieren (+25 procent), jonge kaas (Gouda) (+23 procent) en brood (+15 procent) zijn daarop geen uitzondering.
  • Frisdranken, vis en vlees deden het beter, met prijsstijgingen van minder dan 10 procent.
  • Daarentegen daalden de prijzen voor garnalen, pijnboompitten en huishoudfolie in augustus.

Conclusie: een maand boodschappen doen voor een gezin van twee kost nu gemiddeld 533 euro. Dat is 69 euro meer dan een jaar geleden en 2 euro meer dan vorige maand, volgens berekeningen van Testaankoop.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.