Prijs kustappartement stijgt met 7 procent in 2020

De verkoopprijzen van appartementen in Vlaanderen stegen vorig jaar met 4,86 procent, aan de kust was dat zelfs 7,01 procent. Dat blijkt uit cijfers van het makelaarsnetwerk ERA.

‘Het vastgoed aan onze Belgische kust is duidelijk nog populairder geworden door corona’, zegt ERA Belgium-CEO Johan Krijgsman. ‘Dat valt voor een deel te verklaren door de vele Belgen die er vorig jaar een tweede verblijf kochten. Het is immers in deze tijden gemakkelijker om even een weekje op-en-af naar de kust te rijden dan naar pakweg Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië te reizen. En die stijgende populariteit zet dan op zijn beurt druk op de prijzen van de appartementen in onze kustgemeenten.’

Grootste stijging sinds 2006

Volgens de vastgoedindex, die de transacties van ERA-makelaars in de voorbije 15 jaar analyseert, stegen de verkoopprijzen voor huizen in Vlaanderen in 2020 met 5,93 procent ten opzichte van 2019, de grootste stijging sinds 2006. Zo kost een huis in Vlaanderen vandaag gemakkelijk zo’n 15.000 euro meer dan in 2019.

De onderzoekers zien een belangrijke reden voor de prijsstijging in het inhaalmanoeuvre dat zich na de eerste lockdown voltrok. Kandidaat-kopers gingen minder onderhandelen over de prijs en brachten vaker meteen een hoger bod uit: in het eerste kwartaal – grotendeels voor de lockdown – werd gemiddeld 93 procent van de vraagprijs geboden. In het tweede en derde kwartaal steeg dit respectievelijk naar 94,5 procent en 95,4 procent.

Rush

Volgens Sven Damen, professor Vastgoedeconomie en Financiering aan de UAntwerpen, is er sprake van een rush door corona. ‘Kandidaat-kopers namen duidelijk minder risico om naast hun ‘droomhuis’ te grijpen post-lockdown, dus boden ze gemiddeld wat hoger dan voordien. Tijdens de zomermaanden – inclusief september – is dat cijfer zelfs nooit onder de 95 procent gezakt, dat is ongezien in de laatste 15 jaar.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20