Porsche investeert 500 miljoen euro in elektrische productielijn hoofdfabriek

De Duitse autobouwer Porsche zal 500 miljoen euro investeren in zijn fabriek in Stuttgart-Zuffenhausen. Bedoeling is om de productielijnen voor de 718 Boxster en Cayman voor hun elektrische opvolgers om te bouwer. Dat hebben een aantal bronnen bij Porsche tegenover het magazine Automobilwoche bevestigd.

De woordvoerders stellen dat Porsche met de investering zijn centrale fabriek in Zuffenhausen toekomstbestendig wil maken.

Sportief rijgedrag

Na de Taycan zouden de Boxster en de Cayman de twee volgende elektrische modellen worden die in Zuffenhausen worden gebouwd. In de fabriek loopt ook nog altijd het iconische type 911 van de band, maar bij dat model is een overschakeling naar een elektrische aandrijving nog niet ter sprake gekomen.

De nieuwe elektrische modellen van de Boxster en Cayman zullen worden gebouwd op het Premium Platform Electric (PPE) dat Porsche samen met zustermerk Audi heeft ontwikkeld. Over de prestaties die de nieuwe modellen zouden laten optekenen, werden nog geen uitspraken gedaan.

Het bereik van de wagens zou ongeveer 400 kilometer bedragen. “Sportief rijgedrag heeft voor Porsche nog steeds een hogere prioriteit dan een superieure actieradius”, merkt Automobilwoche daarbij op.

Batterij

Bij de montage van de batterij kiest Porsche volgens het magazine echter wel voor een nieuwe weg. “De batterijen voor de Taycan en elektrische Macan – die in de fabriek in Leipzig zal worden gebouwd – werden door de Duitse onderaannemer Dräxlmaier geassembleerd en klaar voor montage bij Porsche afgeleverd”, verduidelijkt Automobilwoche.

“Voor de leveringen van de batterijen voor de Boxster en Cayman zet Porsche echter met het Finse bedrijf Valmet een samenwerking op. Valmet bouwt daarvoor in de Duitse stad Kirchardt, in de buurt van Heilbronn, daarvoor momenteel een eigen fabriek.”

De twee nieuwe elektrische modellen zouden volgend jaar in productie gaan. Automobilwoche merkt daarbij op dat het programma tegenover de oorspronkelijke planning daarmee een jaar vertraging blijkt te hebben opgelopen. Dat zou te maken hebben met de complexiteit van het project en de organisatie van de samenwerking met de andere merken van de VW Group.”

Elektrische wagens zouden bij Porsche tegen midden dit decennium minstens een derde van de totale verkoop moeten vertegenwoordigen. Tegen het einde van het decennium moet de elektrische aandrijving in de afzet een aandeel van tweederde hebben.

(fjc)

Meer