Porsche Taycan rijdt zich in het Guinness Book of Records

De Amerikaan Wayne Gerdes heeft met een elektrische Porsche Taycan in de Verenigde Staten een nieuw record gevestigd. Voor een rit van Los Angeles naar New York – over een afstand van meer dan 4.500 kilometer – diende in totaal slechts gedurende tweeënhalf uur voor oplaadbeurten te worden gestopt.

De kostprijs van die laadbeurten bedroeg bovendien slechts een fractie van de factuur die met een verbrandingsmotor over dezelfde afstand zou moeten worden betaald.

Betaalapplicatie

Wayne Gerdes heeft ervaring met energievriendelijke autoritten. Hij liet met andere wagens al records optekenen op het vlak van energiezuinigheid en actieradius. Gerdes deed er vijf dagen over om het traject tussen de stadhuizen van Los Angeles en New York – over een afstand van 4.562 kilometer – af te leggen.

De Taycan, voorzien van een batterij met een capaciteit van 93,4 kilowattuur, moest tijdens die rit in totaal twee uur, zesentwintig minuten en achtenveertig seconden aan een laadinstallatie worden gekoppeld.

Daarmee verpulverde Gerdes het bestaande record van een Kia EV6 die in november voor dezelfde rit gedurende zeven uur, tien minuten en een seconde aan een laadinstallatie was gekoppeld. Maar ook dat betekende al een gigantische vooruitgang. De Kia EV6 klopte daarbij immers destijds het record van een Tesla, die gedurende een periode van ongeveer dertien uur moest worden opgeladen om de rit te kunnen volmaken.

Om tijd te besparen en het oponthoud aan de laadinstallaties tot een minimum te beperken, had Gerdes op twee applicaties – PlugShare en Electrify America – beroep gedaan. Dankzij de betaaltoepassing van de Taycan – waarbij de auto automatisch wordt herkend en een scan van betaalkaarten voor de afrekening van een oplaadbeurt overbodig wordt – kon de chauffeur veel tijd besparen.

Gerdes getuigt dat het de eerste halte amper tweeëntwintig minuten duurde om de batterij van 6 procent naar 82 procent op te laden.

Hoogteverschil

Ook bij de kostprijs van de oplaadbeurten kwam Gerdes met opmerkelijke resultaten. In totaal kreeg daarbij de chauffeur een factuur van 68 dollar voorgeschoteld. Dat bedrag kan geen enkele benzinemotor ook naar benaderen.

De Porsche Taycan kreeg met zijn prestatie een vermelding in het Guinness Book of Records. De wagen liet eerder al enkele opmerkelijke prestaties optekenen. Op de Nardò Ring in de buurt van de Italiaanse stad Lecce lukte een prototype van het model er destijds in om op vierentwintig uur tijd een afstand van 3.425 kilometer af te leggen.

Recent nog reed een team met een Taycan van een diepte op 541 meter onder de grond in de Eagle Mine in Michigan naar de beroemde Pikes Peak op een hoogte van 4.843 meter en overwon daarmee in een rit een hoogteverschil van meer dan vijfduizend meter.

Meer