Autoreuzen beloven 5.500 extra snellaadpunten in Europa tegen 2025

Ionity, het snellaadwerk van enkele grote autoconstructeurs, kondigt aan zijn Europese netwerk uit te breiden met meer dan 5.000 laadpunten. “Niet alleen de elektrische auto telt, maar het hele ecosysteem”, klinkt het bij Audi, een van de deelnemende merken.

Ionity exploiteert momenteel zo’n 1.500 snelle EV-laadpunten met een maximaal laadvermogen van 350 kilowatt, verspreid over ongeveer 400 laadstations in 24 landen. De eerste Belgische laadpalen werden onlangs ingehuldigd in Vilvoorde, vlak bij de Brusselse Ring. De laadpalen kunnen vier wagens tegelijkertijd opladen. Elektrische auto’s kunnen zo in een kwartier tijd opgeladen worden tot ongeveer 300 kilometer bereik.

Het laadinfrastructuurbedrijf kondigt nu een grootschalige expansie op korte termijn aan. Het aantal snellaadpunten in Europa moet tegen 2025 uitbreiden van 1.500 naar ongeveer 7.000. Er komen er dus 5.500 bij. Als gevolg daarvan zal ook het aantal laadlocaties ingrijpend toenemen, van 400 naar meer dan 1.000.

Bovendien worden ze niet langer alleen langs snelwegen gebouwd, maar ook in de buurt van grote steden en langs drukke hoofdwegen. Het gebrek aan laadpunten is een van de grote hinderpalen voor de verdere groei van de elektrische auto.

Restaurants

Met de uitbreiding is een investering van 700 miljoen euro gemoeid. Dat bedrag is afkomstig van Ionity’s aandeelhouders, de autogroepen BMW, Hyundai, Daimler (Mercedes-Benz), Ford en Volkswagen (waartoe onder meer ook Audi behoort) en hun financiële partner BlackRock.

“Meer dan ooit tevoren telt niet enkel het product, maar het hele ecosysteem. Met de nadruk op vooruitgang en verbetering van zijn snellaadaanbod zal de enorme uitbreiding van Ionity een sleutelrol spelen in het aantrekkelijker maken van elektrische voertuigen”, zegt Audi-CEO Markus Duesmann in een mededeling. Met overdekte laadstations en restaurantmogelijkheden wil het infrastructuurbedrijf de klantenervaring sterk verbeteren.

Op de markt voor snellaadstations in Europa zijn meer partijen actief. Zo heeft autobouwer Tesla een eigen Supercharger-netwerk. Ook het Nederlandse Fastned is een grote speler.

(NS)

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Video: Corona deze winter minder groot risico

01/12/2021 11:28

(ABM FN) Sterk stijgende Covid-19-besmettingen vormen deze winter een neerwaarts risico voor de Europese groei. Dit zegt beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management in gesprek met ABM Financial News. 

"Gelukkig zijn er tot nu toe veel minder sterfgevallen dan bij vorige golven, maar de snelle toename van het aantal besmettingen dwingt regeringen ertoe nieuwe beperkingen in te voeren."

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20