Aanstaande beursgang van Porsche: waarde mogelijk 85 miljard euro

Volkswagen AG bereidt een beursgang voor van Porsche AG. Het Duitse autoconcern is momenteel in vergevorderde gesprekken met de grootaandeelhouder van Volkswagen, Porsche Automobil Holding SE. De holding controleert 53 procent van de stemrechten bij Volkswagen. Een beursgang zou de greep op Volkswagen van de families Porsche en Piech verslappen.

Na de mededeling schoot het aandeel van Volkswagen en Porsche SE omhoog. De twee zouden een raamwerkovereenkomst hebben besproken, die de basis moet gaan vormen voor een beursgang. Investeerders verwachten dat het mogelijk om een van de grootste aandelenverkopen ter wereld kan gaan. 

85 miljard euro

Analisten van Bloomberg schatten dat aan Porsche een prijskaartje van maximaal 85 miljard euro gehangen kan worden. Er is echter nog geen definitief besluit genomen, de deal moet nog worden goedgekeurd door het management en de Raad van commissarissen, aldus Volkswagen.

De hoop op een beursgang speelde al langer en nam verder toe nadat een bericht van Reuters suggereerde dat er mogelijk beweging in de zaak zit. Motivatie van Volkswagen is onder andere om de duw naar elektrische voertuigen te financieren. De beweging naar de beurs zou een makkelijke manier zijn om extra geld op te halen voor investeringen. Herbert Diess, voorzitter van de Raad van Bestuur, staat namelijk al langer onder druk om de achterstand op Tesla te verkleinen.

De families Porsche en Piech

Porsche en Volkswagen delen een gemeenschappelijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren ‘30. Ongeveer vijftien jaar geleden probeerde Porsche tevergeefs VW nog over te nemen, maar precies het omgekeerde gebeurde. In 2009 was het Volkswagen die de sportwagenmaker overnam. Onderwijl werden de families Porsche en Piech – die eigenaar zijn Porsche Automobil Holding SE – de meest invloedrijke investeerders in VW. Ze bezitten vandaag meer dan de helft van de stemrechten, evenals een aandelenbelang van 31,4 procent in Volkswagen.

Recentelijke toonde VW al een eerste versie van de volledig elektrische ID Buzz. Een knipoog naar de oude Microbus. Voor de Amerikaanse markt denkt het bedrijf aan een elektrische pickup-truck.

(ns)

Meer