VW Group zou overstap naar elektrische mobiliteit met beursgang Porsche kunnen financieren

Het Duitse autoconcern VW Group bekijkt nog steeds de eventuele mogelijkheden om zijn dochterbedrijf Porsche naar de beurs te brengen. Die transactie zou het bedrijf het nodige kapitaal kunnen bezorgen om de dure omschakeling naar de productie van elektrische voertuigen te financieren.

Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. Sportwagenbouwer Porsche zou volgens ramingen als zelfstandig bedrijf een waarde tussen 45 miljard euro en 90 miljard euro kunnen hebben.

Complex

Een eventuele beursgang van Porsche is dit jaar al eerder ter sprake gekomen. “Maar er is hierover ook nu nog geen concrete beslissing genomen”, reageren analisten op het bericht van de zakenkrant.

“Een dergelijke operatie wordt ook bemoeilijkt door de complexe aandeelhoudersstructuur van de constructeur. Het is evenmin duidelijk of het ooit daadwerkelijk tot een beursgang van Porsche zal komen.”

Volkswagen en Porsche hebben een historisch sterke, maar tegelijkertijd bijzonder complexe band. De Porsche Automobil Holding, die de zakelijke activiteiten van de families Porsche en Piëch beheert, is de grootste aandeelhouder van de VW Group.

De holding heeft 31,4 procent van de aandelen van VW Group in eigendom en bezit 53,3 procent van de stemrechten in het concern. De Duitse deelstaat Nedersaksen volgt met een belang van 11,8 procent en 20 procent van de stemrechten.

De Porsche Automobil Holding zou volgens de bronnen zelf een pakket aandelen in VW Group ter waarde van 15 miljard euro verkopen, om met dat geld vervolgens de controle over het merk Porsche te kunnen verwerven.

Machtsstrijd

Ook na die transactie zou de Porsche Automobil Holding de grootste aandeelhouder van de VW Group blijven, al zou de greep van de families Porsche en Piëch op het concern wel minder sterk worden.

Daarentegen zouden de families bij de sportwagenbouwer, die negentig jaar geleden door hun voorvader Ferdinand Porsche was opgericht, de macht naar zich toetrekken.

De stamvaders Wolfgang Porsche (78) en Hans Michel Piëch (79) verloren bijna een kwarteeuw geleden een groot deel van de macht over de sportwagenbouwer. Porsche en Volkswagen waren destijds in een zware strijd, met wederzijdse overnamepogingen, verwikkeld.

Porsche en Piëch moesten toen de meerderheid in de sportwagenbouwer aan Volkswagen afstaan. Wel werden ze met hun holding de grootste aandeelhouder van de VW Group. 

Pure speculaties

De nieuwe berichten over een mogelijke beursgang zijn volgens Porsche Automobil pure speculaties. De holding wenste, net zoals Volkswagen, geen verdere commentaar te geven.

Eerder dit jaar had Herbert Diess, topman van de VW Groep, al aangegeven dat het concern voortdurend een mogelijke herschikking van zijn portefeuille bekijkt. Maar ook hij had op dat ogenblik benadrukt geen verdere commentaar te kunnen geven. 

Porsche Automobil heeft wel gemeld zopas het mandaat van CEO Hans Dieter Pötsch te hebben verlengd. Het contract van Pötsch zou eind dit jaar aflopen, maar is nu met een periode van vijf jaar verlengd.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20