Poetin maakt opvallende vergelijking met het verleden om aan te tonen dat “het Westen zijn land niet kan isoleren”

De Russische dictator Vladimir Poetin uit met de regelmaat van de klok kritiek op de steun die het Westen geeft aan Oekraïne en de sanctiepakketten. Dat was dinsdag niet anders. “Alle pogingen om Rusland te isoleren, zullen mislukken”, klonk het in een toespraak op de Russische staatstelevisie.

Poetin heeft dinsdag opnieuw kritiek geuit over onder meer de sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland. Hij is ervan overtuigd dat elke poging van het Westen om zijn land te isoleren, zal mislukken. “Het is onmogelijk om iemand in de moderne wereld te isoleren – vooral zo’n groot land als Rusland”, zei hij.

Vergelijking met het Sovjetverleden

In die toespraak maakte hij een opvallende vergelijking met het Sovjetverleden. Poetin verwees namelijk naar de ruimtereis van Yuri Gagarin. Hij was een Russisch Sovjetpiloot en kosmonaut. Op 12 april 1961, exact 62 jaar geleden, werd hij aan boord van Vostok 1 naar de ruimte gestuurd. Rusland was het eerste land om dat te doen.

“De sancties waren compleet, het isolement was compleet, maar de Sovjet-Unie was nog steeds de eerste in de ruimte”, aldus Poetin. Rusland haalt zulke gebeurtenissen maar al te graag aan, omdat het land met dergelijke projecten de Verenigde Staten de loef heeft kunnen afsteken. De lancering van de Spoetnik 1 in 1957 was voor de VS aanleiding om de NASA op te richten in een poging de achterstand op Moskou in te lopen.

“Nobele en heldere doelstellingen”

Poetin herhaalde in zijn boodschap dat “de militaire operatie in Oekraïne” noodzakelijk was omdat de VS het land gebruikten om “Rusland te bedreigen”. “Het was de plicht van Moskou om de Russischtaligen in Oekraïne te verdedigen tegen vervolging”, klonk het.

Hij voegde eraan toe dat hij er zeker van is dat Rusland al zijn doelstellingen in het Oost-Europese land zal halen. De dictator sprak van “nobele en heldere doelstellingen”. Dat terwijl experts ervan overtuigd zijn dat Poetin al meermaals zijn plannen heeft moeten bijstellen omdat de Oekraïeners zich veel meer verzetten tegen de invasie dan verwacht. Rusland wordt intussen ook beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Intussen loopt de economische schade voor de Russische federatie op. “De Russische economie is op weg om in 2022 met meer dan 10 procent te krimpen, de grootste daling van het bbp sinds de jaren na de val van de Sovjet-Unie in 1991”, zei de voormalige Russische minister van Financiën Alexei Kudrin dinsdag.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20