Waarom de permanente Covid-paniekstemming waanzin is: Beurzen reageren explosief op tweede Omikron-geval in de VS, ondanks milde symptomen en snelle genezing

Hoewel het er voorlopig op lijkt dat de Omikron-variant vooral milde gevallen van ziekte veroorzaakt, wordt het duidelijk dat te veel instituten en politici een voordeel halen uit de permanente angststemming rond Covid-19.

Er zijn misschien meer redenen om optimistisch te zijn over de opkomst van de nieuwste coronavariant dan dat er zijn om in paniek te schieten. Miljardair en topbelegger Bill Ackman stipte al aan dat de Omikron-variant wel eens “het beste kan zijn dat er gebeurd is tijdens de pandemie” omdat deze versie van het virus, volgens voorlopige observaties, mildere symptomen veroorzaakt dan Delta. Omdat Omikron wel besmettelijker is, kan het wellicht ooit de meest dominante variant worden. Dat zou misschien een positieve evolutie zijn voor de wereld, voert Ackman aan.

Op 2 december gaf het departement van Volksgezondheid van de Amerikaanse staat Minnesota een persbericht vrij waarin details rond een met Omikron besmette burger stonden. Het zou de tweede vastgestelde case van Omikron in de VS zijn. De persoon in kwestie zou recent teruggekeerd zijn van een reisje in eigen land en besmet zijn met de nieuwe variant. 

“De persoon met de Omikron-variant is een volwassen man die gevaccineerd is. Deze persoon ontwikkelde milde symptomen op 22 november en verzocht een Covid-test op 24 november. De symptomen zijn ondertussen verdwenen”, staat er te lezen in het verslag.

Markten reageren verbazend explosief op milde gevallen

Ondertussen reageerden de markten bijzonder explosief op de aankondiging van de eerste twee gevallen. Onderstaande grafiek toont aan hoe de koers van de S&P 500, de aandelenindex van de 500 meest waardevolle Amerikaanse bedrijven, de dieperik indook als reactie op het nieuws over Omikron. Maar niet alleen de aandelen op de beurs kregen klappen, ook de obligatiemarkt en cryptomunten kregen het zwaar te verduren.

De waarde van de S&P 500 tegen eind november. (screenshot Yahoo)

Volgens de tegendraadse nieuwssite ZeroHedge meent de Nederlandse bank Rabobank dat Omikron zal gebruikt worden als “een reden om meer stimuluspakketten goed te keuren”, wat de uit de hand lopende inflatiespiralen van de VS en Europa uiteraard geen goed zal doen.

“Makkelijk voor bureaucraten, maar zorgt voor de ondergang van een natie”

Speculanten en politici zouden dus wel eens baat kunnen hebben bij de corona-onrust. Maar dat is niet de enige reden waarom bepaalde individuen vrolijk worden van de gedachte van een nieuwe, potentieel gevaarlijke, coronavirusvariant.

The Telegraph-journalist Allister Heath wierp woensdag in een opiniestuk op dat “te veel mensen een gevestigd belang hebben bij deze permanente Covid-noodsituatie”.

“Niet alleen voor politici is er een voordeel aan de door Omikron veroorzaakte verschuiving in de nationale agenda setting. Het past ook voor grote bedrijven en incompetente managers die Covid gebruiken om hun klantenservice te verlagen.”

En nog: “De Britse regering wil de variant aanpakken door het uitdelen van boosters te versnellen, wat impliceert dat de huidige vaccins ook Omikron-sterfgevallen en ziekenhuisopnames zullen voorkomen. Maar waarom was er een nieuwe variant nodig om de gezondheidsdienst opnieuw in beweging te krijgen? […] Het crisismanagement van de regering en haar beslissing om het leger daarvoor in te schakelen, is een tactiek om de tekortkomingen van de Nationale Gezondheidsdienst te camoufleren”, voert Heath verder aan.

Omikron is een enorme tegenslag. Maar als de variant controleerbaar is met de middelen waarover we momenteel beschikken, zou het mogelijk moeten zijn om de meeste maatregelen binnenkort opnieuw op te heffen. “Want het volhouden van het leven in een permanente noodtoestand maakt het leven enkel makkelijker voor bureaucraten en ‘nulrisico-spelbrekers’, maar het leidt tot de ondergang van een natie”, besluit Heath.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20