Wall Street duikt fors lager door uitspraken Powell en angst voor omicronvariant

De belangrijkste indexen op Wall Street verloren 1,5 tot 1,9 procent na een beroerde beursdag. Niet alleen blijft de onzekerheid rond de omicronvariant beleggers in de ban houden, ook Fed-voorzitter Jerome Powell kwam de sfeer bederven.

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, kijkt of de coronasteun sneller moet worden afgebouwd nu de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn dan eerder verwacht, verklaarde voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank dinsdag tijdens een getuigenis in de Amerikaanse Senaat.

Dat is in principe slecht nieuws voor aandelenbeleggers, want bedrijven krijgen daardoor mogelijk minder rugwind en de rentestanden zouden wel eens kunnen stijgen, wat vastrentende effecten aantrekkelijker kan maken.

De Dow Jones-index sloot 1,9 procent lager op 34.483,72 punten, de S&P500-index verloor 1,9 procent tot 4.567,00 punten en technologie-index Nasdaq daalde 1,55 procent tot 15.537,69 punten.

Moderna

Al denken sommige analisten dat de koersdalingen toch vooral te wijten zijn aan de berichten rond de omicronvariant. Omdat niemand weet hoe gevaarlijk de nieuwe variant is en of de huidige vaccins weerstand kunnen bieden, houden sommige beleggers rekening met de donkerste scenario’s, waarbij grote delen van het reisverkeer en de economie stil komen te liggen.

Vooral de uitspraak van Moderna-topman Stéphane Bancel jaagt beleggers de stuipen op het lijf. Hij verklaarde in een gesprek met de Financial Times dat het onwaarschijnlijk is dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant.

“Er was maar één opmerking van de topman van Moderna voor nodig om de markten te laten ontsporen. De markten haten onzekerheid en dat is precies wat we nu hebben”, zegt Russ Mould van het beleggersplatform AJ Bell.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20