Moderna-CEO zegt dat er nieuwe vaccins nodig zijn om omikron te bestrijden

De overvloed aan mutaties in de Omikron-variant, maakt het bijna een geheel nieuw virus. “Het is dus niet zeker dat ze ook even goed zal reageren op bestaande vaccins, waardoor het noodzakelijk wordt nieuwe immunisaties te ontwikkelen”, zegt Stéphane Bancel, Chief Executive Officer van Moderna, aan de Financial Times.

Het kan maanden duren voordat farmaceutische bedrijven bijgewerkte vaccins ontwikkelen en ze in grote aantallen kunnen toedienen, zei Bancel in een interview met de krant. Er is geen manier waarop de huidige vaccins hetzelfde niveau van bescherming zullen bieden tegen Omikron als ze doen tegen Delta, zei hij.

De huidige vaccins van bedrijven zoals Moderna, Pfizer en BioNTech, AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn allemaal in staat om het risico van ernstige infectie en dood door de vorige stammen van het virus te helpen verminderen. Toch werken ze al minder goed tegen de meer overdraagbare Delta-variant. Er wordt nog onderzoek verricht om te bepalen of Omikron evenveel ziekte veroorzaakt als oudere versies van het virus. Verder bekijken onderzoekers ook of het zich kan onttrekken aan de bescherming van vaccins en eerdere besmettingen, en of het in staat zal zijn de bestaande stammen te overtreffen naarmate de variant over de wereld blijft circuleren.

Albert Bourla, Chief Executive Officer van Pfizer, zei dat zijn bedrijf binnen 100 dagen klaar zal zijn met een vaccin tegen Omicron, mocht dat nodig zijn.

Meer