Paniek over nieuwe variant coronavirus duwt Bitcoin in berenmarkt

Er is heel wat paniek op de financiële markten naar aanleiding van een nieuwe variant van het coronavirus. Ook de cryptomarkt ontsnapt niet aan de paniekverkopen. De koers van Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, is gezakt naar het laagste punt van de afgelopen zeven weken.

De beurzen kleuren bloedrood vandaag. De Bel20 noteerde omstreeks 15.00 uur 2,2 procent lager en de Eurostoxx50 dook na zo’n 6 uur handelen 3,5 procent in het rood. Ook de cryptomarkt ontsnapt niet aan een verkoopgolf. Volgens Coinmarketcap, een site die de cryptokoersen volgt, is de marktkapitalisatie van de volledige cryptomarkt de afgelopen 24 uur gezakt met 7 procent tot zo’n 2.450 miljard dollar.

Een berenmarkt

De Bitcoinkoers is omstreeks 15.00 uur zo’n 7,1 procent gezakt tot 54.500 dollar. Dat is maar liefst 14.500 dollar minder dan het recordniveau eerder deze maand. Op het hoogtepunt was de munt even 69.000 dollar waard. Aangezien het over een daling van 21 procent gaat, wordt er gesproken van een berenmarkt. Beursanalisten nemen het begrip berenmarkt in de mond zodra er daling is van minstens 20 procent ten opzichte van recente hoogtepunten.

Koersevolutie BTC afgelopen 24 uur – Bron: Coinmarketcap

Door die daling wordt nogmaals duidelijk dat BTC misschien niet het verhoopte alternatief is voor aandelen tijdens “een crisismoment”. Toen het nieuws over de schuldencrisis bij Evergrande naar buiten kwam, moesten heel wat crypto’s, net zoals de belangrijkste beursindexen, die dag terrein prijsgeven. Experts merkten toen al op dat crypto’s ook blootgesteld worden aan wat er zich afspeelt op de financiële markten.

Ook andere grote cryptomunten moesten vrijdag aan waarde inboeten als gevolg van de paniekverkopen. Ether (ETH) verloor bijvoorbeeld 8 procent en Binance Coin (BNB) dook 6,8 procent in het rood.

Variant B.1.1.529

Zoals hierboven reeds vermeld, maken de beleggers zich zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag een briefing gegeven over die variant, die bekend staat als B.1.1.529 en meer dan 30 mutaties zou bevatten. Het Verenigd Koninkrijk en andere landen hebben als reactie op het nieuws vluchten uit zes Afrikaanse landen tijdelijk opgeschort.

In ons land is de nieuwe variant inmiddels opgedoken. Viroloog Marc van Rans liet via Twitter weten dat een Belg die naar Egypte is gereisd een besmetting met de variant B.1.1.529 heeft opgelopen.

(am)

Meer