Miljardair en topbelegger Bill Ackman: “Als de omikronvariant mild blijkt, is dat bullish nieuws voor de aandelenmarkten”

De steenrijke Amerikaanse investeerder en hedgefondsbaas Bill Ackman zei dat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus de Amerikaanse aandelen een boost kan geven als de symptomen minder ernstig blijken te zijn.

“Hoewel het te vroeg is om definitieve data te hebben, suggereren (…) gerapporteerde gegevens dat het omikron-virus ‘milde tot matige’ symptomen veroorzaakt (minder hevigheid) en gemakkelijker overdraagbaar is”, tweette Ackman zondagavond. “Als dit waar blijkt te zijn, is dit bullish, niet bearish voor de markten.”

De oprichter en CEO van Pershing Square Capital Management voegde eraan toe dat het bullish zou zijn voor de aandelenmarkt, maar bearish voor de obligatiemarkt.

Pershing Square beheert ongeveer 13 miljard dollar aan activa en het hedgefonds steeg met 27,2 procent tot en met oktober, en 21,6 procent na aftrek van vergoedingen, volgens de verklaringen van het bedrijf. Het fonds behaalde vorig jaar een rendement van maar liefst 70,2 procent.

“Enige optie om de economie te redden”

Ackmans gedrag wordt nauwlettend door beleggers in de gaten gehouden tijdens de gezondheidscrisis en de roetsjbaanrit die de markt de afgelopen twee jaar was. Op het hoogtepunt van de Covid-19-crisis in maart 2020, verscheen hij op zakenzender CNBC om beleggers te waarschuwen dat “de hel eraan komt”. Hij drong er bij toenmalig Amerikaans president Donald Trump en het bedrijfsleven op aan om het land voor 30 dagen te sluiten om de uitbraak te bedwingen, waarbij hij het de enige optie noemde om de economie te redden.

Dagen na het interview bracht Ackman aan het licht dat zijn firma verschillende shortposities had verlaten net toen de S&P 500, de grootste Amerikaanse aandelenindex, de bodem bereikte. Hij verzilverde die maand een winst van meer dan 2 miljard dollar in weddenschappen tegen de markten.

In juli, toen Wall Street worstelde met de deltavariant, zei Ackman dat deze geen significante bedreiging vormde voor de economische heropleving. Hij zei zelfs dat hij de rente zag stijgen in het kielzog van de grote economische comeback.

Horeca en retail

Meer recent, eind oktober, riep de hedgefondsmanager de Federal Reserve op om te beginnen met het afbouwen van de steun die de centrale bank aan de Amerikaanse economie heeft gegeven tijdens de pandemie. Hij zei dat de Fed zo snel mogelijk moest beginnen met het verhogen van de rente.

Ackman heeft veel ingezet op een opleving in de restaurant-, retail- en hotelsector. Aan het eind van het derde kwartaal had hij onder meer Lowe’s, Hilton en Chipotle in zijn topaandelen. Hij pikte eerder dit jaar Domino’s Pizza-aandelen op na een terugval, weet CNBC.

“Extreem mild”

De nieuwe Covid-variant, die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, is nu in meer dan een dozijn landen aangetroffen (onder meer in het onze). Een paar staten hebben reizen vanuit zuidelijk Afrika direct beperkt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de omikron-virusstam als een “zorgwekkende variant” op vrijdag. Daarna daalde de Dow Jones Industrial Average 900 punten en beleefde zijn slechtste dag sinds oktober 2020.

De symptomen van de omikronvariant zijn echter als “extreem mild” omschreven door de Zuid-Afrikaanse arts die als eerste alarm sloeg over de nieuwe stam.

Toch zei de WHO dat het weken zal duren om te begrijpen hoe de variant van invloed kan zijn op diagnostiek, therapie en vaccins.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20