Pelgrimstocht in tijden van pandemie: sterk verkleinde hadj gaat van start

De hadj, een tocht van vijf dagen langs islamitische heiligdommen die vandaag begint, trekt in normale omstandigheden 2 tot 3 miljoen bedevaarders. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de Saoedische schatkist, maar dit jaar belooft het een magere opbrengst te worden.

Al bijna 1.400 jaar trekken moslims van heinde en verre naar de heilige stad Mekka, in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender. De hadj is een jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim, die daartoe de middelen heeft, minstens eens in zijn leven moet verrichten. 

Normaal lokt het evenement miljoenen gelovigen naar de stad in Saoedi-Arabië. Vorig jaar werden er 2 miljoen geteld, verspreid over vijf dagen. Dit jaar heeft de Saoedische overheid de deelname sterk beperkt: er zullen maximaal 10.000 bedevaarders de heilige plaatsen in en rond Mekka kunnen bezichtigen.

Kleinste opkomst sinds 930

Voor een historisch precedent moeten geschiedkundigen volgens The Economist teruggaan naar het jaar 930 van onze tijdrekening, toen een dissidente Sjiitische sekte de heilige zwarte steen gestolen had. 

Een normale hadj, waarbij duizenden moslims opeengepakt rond de heilige zwarte steen – de Kabaa – stappen, zou een enorme versneller zijn voor de Covid-19-verspreiding in het land. De regering van het Saoedische koninkrijk moest noodgedwongen de moeilijke beslissing nemen, waarmee ze in haar eigen vel snijdt. 

Beelden van een ‘normale hadj’, in 2005. – EPA/KHALED ELFIQI

Vorig jaar leverden religieuze pelgrimstochten de Saoedische schatkist meer dan 10 miljard dollar op, volgens statistieken van de overheid. Na olie zijn bedevaarders dus goed voor het grootste aandeel in het Saoedische bbp.

Slecht moment

Kroonprins Mohammed bin Salman, de de facto leider van Saoedi-Arabië, wil het aantal pelgrims verhogen om de economie te helpen diversifiëren van olie. De bedoeling was om tegen dit jaar 15 miljoen bedevaarders naar Saoedi-Arabië te lokken, buiten de hadj. Vorig jaar daagden er slechts 7,5 miljoen op. Dit jaar kan het koninkrijk de inkomsten nog beter gebruiken, aangezien de lage olieprijzen de overheid opzadelde met een knoert van een begrotingstekort.

De opkomst van de bedevaarders dreigt dit jaar echter historisch laag uit te vallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20