Abnormaal lage olieprijzen maken beurzen bloednerveus

De noteringen voor een vat Amerikaanse olie flirten dinsdag opnieuw met negatieve prijzen. Maandag was de olieprijs voor het eerst in de geschiedenis negatief geworden. De beurzen reageren ongerust.

De bizarre negatieve prijzen slaan op een vat olie van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) voor levering in mei. Maandag werd afgesloten aan de onwaarschijnlijke negatieve prijs van -37,63 dollar. De prijs is ingestort als gevolg van een kelderende vraag door de coronacrisis, een hoog aanbod en overvolle stocks.

Nadat de prijs tijdens de Aziatische handel enkele uren positief was, doken de prijzen in de loop van de handel dinsdag weer in het rood.

Brent

Niet alleen de prijs van de Amerikaanse olie staat onder druk. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent – belangrijk voor de Europese markt – dook in de loop van dinsdag onder de kaap van 20 dollar per vat, het laagste niveau sinds december 2001.

De beleggers vinden die abnormale olieprijzen maar niets. Wall Street reageert zowel maandag als dinsdag negatief en ook de Europese beurzen gingen dinsdag in het rood.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20