Dow Jones geeft 594 punten prijs nadat olieprijs instort

De Dow Jones moet maandag bijna 600 punten of 2,5 procent prijsgeven. De instorting van de olieprijs beleggers doet vrezen dat de coronapandemie nog meer schade zal aanrichten. De S&P 500 gaat 1,8 procent lager, de Nasdaq 1 procent.

Een vat WTI-olie, de Amerikaanse variant, werd bij de sluiting van Wall Street verhandeld tegen -37 dollar, een absolute negatieve primeur in de geschiedenis. Hoewel die prijs een indrukwekkende titel oplevert, gaat het wel om een erg specifiek futurecontract voor mei dat dinsdagavond afloopt. Met andere woorden: wie na het einde van de handel vanavond nog met dat futurecontract in handen zit, is verplicht om in mei de fysieke vaten olie af te nemen. Geen evidentie, nu er nauwelijks nog opslagmogelijkheden zijn door het recente overaanbod. WTI-olie die in juni leverbaar is, noteert tegen 21 dollar per vat.

De Brent-olie, het standaardcontract voor de Europese markt, is een op zee gewonnen olie. Die kan makkelijker gestockeerd worden in grote tankers op zee. Dat verklaart waarom die Brent maandag rond de 21 dollar zweeft. Al gaat het ook hier om een verlies van meer dan 15 procent.

De VS slagen er verder niet in beloofde subsidies tot bij de kmo’s te brengen, wat het beurssentiment verder doet verdampen.

Naast Boeing, dat 6 procent lager gaat, moeten vooral de energieaandelen terrein prijsgeven. Chevron en Exxon Mobil noteren elk 4 procent lager. Ook vastgoed en nutsbedrijven gaan meer dan 3 procent achteruit.

Goud gaat 0,8 procent hoger en kost 1.712dollar per ounce. De euro verlies o,1 procent tot 1,086 Amerikaanse dollar. De bitcoin kost woensdagavond 6.820 dollar, een verlies van 4,4 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20