Saoedi-Arabië moet fors bezuinigen nu staatskas opdroogt door pandemie

Saoedi-Arabië, waar megalomane overheidsprojecten gefinancierd met het zwarte goud jarenlang de norm waren, gaat fors besparen. De ingestorte olieprijs, de kost van het bestrijden van de virusuitbraak en een knoert van een begrotingstekort dwingen de rijke oliestaat om de broeksriem aan te halen.

De btw in het Saoedi-Arabië wordt maar liefst verdriedubbeld tot 15 procent en er wordt flink gesnoeid in het loon van overheidspersoneel. Bovendien wordt er 24 miljard euro bespaard op geplande overheidsprojecten. Dat meldde het Saoedisch ministerie van Financiën maandag.

Geen belastingen

Het koninkrijk introduceerde de btw slechts twee jaar geleden om het land minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Het land draait namelijk op het zwarte goud, Saoedi’s kennen geen personenbelasting, bedrijven die eigendom zijn van Saoedi’s betalen enkel 2,5 procent ‘Zakat’ (Islamitische vermogensheffing) als een soort vennootschapsbelasting. 

De globale pandemie heeft dat systeem nu volledig onderuit gehaald: de ingestorte olieprijs in combinatie met de stijgende kost van de virusbestrijding zadelen de Saoedi’s op met een knoert van een begrotingstekort. 

Inkomstenstroom droogt op

Waar Saoedi-Arabië tijdens het eerste kwartaal van 2019 nog een begrotingsoverschot had van 27,8 miljard riyal (6,8 miljard euro), zit het land met een tekort van 8,3 miljard euro voor de eerste drie maanden van dit jaar. 

De olie-inkomsten, die 90 procent van de schaatskas uitmaken, daalden in die periode dan ook met bijna 25 procent. Bovendien smelten de buitenlandse reserves van het koninkrijk als sneeuw voor de zon.

Kroonprins Mohammed bin Salman was net bezig met een reeks van hervormingen om de Saoedische economie te moderniseren, lees af te kicken van haar olieverslaving. Vorige haalde het land omgerekend 23,6 miljard euro op bij de beursgang van het staatsbedrijf Aramco. Met dat geld moest de economie hervormd worden. Door de virusuitbraak in het land, en de financiële tegenslagen door de pandemie, dreigt die modernisering nog een tijdje uit te blijven.

Meer