8 zaken die u moet weten over de moslimbedevaart hadj

Het is een van de grootste religieuze manifestaties ter wereld: de hadj in Mekka in Saudi-Arabië. Iedere moslim wordt geacht de bedevaart minstens eenmaal in zijn leven te doen. Voorwaarde is wel dat ze daar fysiek en financieel toe in staat zijn.
In juli stromen moslims vanuit de ganse wereld naar het heilige oord. Deze bedevaart kent de naam hadj, elke moslim wordt verwacht hier eenmaal in hun leven aan mee te doen. Twee jaar geleden stond de teller op zo’n twee miljoen moslims, 1.7 miljoen daarvan zouden niet vanuit het buitenland komen.
Maar wat is de hadj nu weer? Hier zijn 8 zaken die u moet weten over dit heilige bedevaartsoord.

1. Voor er sprake was van de islam, was Mekka al een pelgrimsoord

Nog voordat de islam een godsdienst was, trokken al veel pelgrims naar Mekka. Er werden allerlei natuurgoden en andere goden aanbeden.

2. De Zwarte Steen

De Zwarte Steen bevindt zich in de zuidoostelijke hoek (de Jemenitische hoek) van de Kaäba, het centrale punt in Mekka. De Steen bepaalt de richting waarnaar de moslims moeten bidden. Ze is afkomstig van een meteoriet die insloeg in Wabar.

3. (Her)opbouw van de Kaäba

Moslims geloven echter niet dat de steen uit een meteoor ontstaan is. Wanneer Adam de Kaäba bouwde, viel de Zwarte Steen uit de hemel. Dit was zijn bouwsteen voor het centrale punt van Mekka.

Een andere mythe zegt dan weer dat de engel Gabriël de Zwarte Steen aan Abraham gaf, en die de Steen gebruikten voor de (her)opbouw van de Kaäba na de Grote Zondvloed.

De reden waarom de steen zwart ziet, is omdat moslims zeggen dat de steen aanvankelijk wit was (hij kwam hoe dan ook uit de hemel) maar hij door de zonden van de mens het zwart geworden is.

4. Zeven cirkels, in tegengestelde richting

In Mekka moeten pelgrims zeven maal rond de Zwarte Steen cirkelen, tegen de klok in. Ze proberen de Steen dan aan te raken. Soms zijn er zoveel mensen dat fysiek contact niet mogelijk wordt. Dan volstaat het om naar de Zwarte Steen te wijzen. Tijdens deze zeven toertjes moeten de moslims ‘Allahu Akbar’ roepen.

5. Enkel voor moslims in de juiste kledij

Op het moment dat de godsdienst verspreid werd, werd de stad Mekka nog belangrijker. Op zieken en ouderen na moeten alle moslims op bedevaart naar de heilige plaats.

Dit gebeurt van de 8e tot de 12e van de maand Hijja. Voordat moslims Mekka kunnen binnengaan, moeten ze zich volledig ritueel rein maken. Ook moeten ze hun kledij inruilen voor witte doeken (bij vrouwen zwarte) om het onderscheid tussen rijke en arme mensen te laten verdwijnen.

6. Sa’i & Zamzam

Na deze tawaaf , de zeven rondjes rond de Kaäba, volgt de sa’i. Dit is een ritueel waarbij de pelgrims zevenmaal tussen de heuvels heen en weer lopen. Mohammed liet daar namelijk zijn vrouw Hadjar en zoon Ibrahim achter. De moeder liep heen en weer tussen de heuvels om water voor het kind te halen.

Nadat ze dit zeven keer had gedaan, verscheen de engel Djibriel om haar te vertellen dat aan de voet van de berg Ismaïl een bron ontstaan was. Hadjar noemde de bron Zamzam. Tijdens de bedevaart drinken de pelgrims van dit water.

7. Arafat & Jamrah

Op de tweede dag van de hadj vindt het hoogtepunt van de bedevaart plaats. De moslims komen bijeen bij de berg Arafat en overnachten in een tentenkamp in Mina om tot bezinning te komen. Daar verzamelen ze steentjes voor op de Jamrah of de Steniging van de Duivel.

8. Het Offerfeest

De laatste stap is het Offerfeest. Op deze dag zou Ibrahim volgens de Koran zijn zoon moeten slachten. Hij verwisselde het kind echter op het laatste moment naar een lam. Daarom worden, ook in België, elk jaar rituele slachtingen gedaan. Het vlees van de geslachte dieren wordt aan landen met hongersnood gegeven.

Lees ook: Israël plant express-trein tussen Haifa en Mekka 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20