Peking wil tweede golf vermijden: nog eens tien wijken in afzondering

De Chinese hoofdstad Peking plaatst nog eens tien residentiële gebieden in quarantaine, na een corona-uitbraak op een voedingsmarkt tijdens het afgelopen weekend.

De ongerustheid in de stad neemt toe, nu de kans op een heropflakkering reëel wordt. Zaterdag moest de Xinfadi-markt in Peking meteen de deuren sluiten, toen bleek dat tientallen klanten besmet waren. Om een tweede golf te vermijden, werden ook de elf omliggende woonwijken in quarantaine geplaatst en gebeurde er een omstandig contactonderzoek bij de besmette personen. Zinvol, want zo bleek dat één van de coronapatiënten een luchthavenshuttle bestuurt.

De uitbraak is opvallend, gezien het feit dat de autoriteiten de voorbije twee maanden geen enkele besmetting gemeld hebben. Zondag gaf de overheid aan dat er de voorbije dag 57 nieuwe besmettingen vastgesteld waren. Van die cases zijn er 38 terug te leiden naar een ‘lokale besmetting’, zoals waarschijnlijk op de voedingsmarkt. De andere 19 besmettingen situeerden zich bij Chinezen die terugkeren uit het buitenland.

Heropening scholen

Peking is nu een massa-operatie gestart om tienduizenden mensen te laten testen. Het gaat dan eigenlijk om alle personen die sinds 30 mei de voedingsmarkt bezochten. Bovendien blijven de eerste tien wijken en de elf toevoegde woongebieden hermetisch afgesloten. Er zijn bewakers actief om de quarantaine af te dwingen en alle evenementen zijn geannuleerd. Ook de heropening van de scholen gaat nog even in de koelkast.

Met deze mogelijke heropflakkering komt opnieuw een dierenmarkt in het vizier. De oorsprong van de wereldwijde coronapandemie situeert zich officieel op een lokale dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan, waar vleermuizen verkocht worden. Deze dieren zijn gekende gastheren voor coronavirussen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20