Peking grijpt opnieuw in na corona-besmetting op groothandelsmarkt

In de Chinese hoofdstad Peking hebben de autoriteiten de Xinfadi Agricultural Products Wholesale Market gesloten. De overheid ging tot de beslissing over nadat bij een gezondheidscontrole op vijfhonderd werknemers van de groothandelsmarkt 45 personen met het coronavirus besmet bleken te zijn.

Onderzoek suggereerde dat de besmetting gelinkt zou kunnen zijn aan een snijplank voor geïmporteerde zalm. Het stadsbestuur zegt onmiddellijk maatregelen genomen te hebben om een verdere verspreiding van de besmetting tegen te gaan. Het was de eerste keer in vijftig dagen dat in Peking een nieuwe besmetting met het virus Covid-19 was vastgesteld.

Tests

De besmette werknemers werden voor verdere observatie in quarantaine geplaatst. De autoriteiten merken wel op dat de betrokkenen geen enkel symptoom van de ziekte vertoonden. Om veiligheidsredenen werd verder beslist om elf woonwijken rond de groothandelsmarkt eveneens in quarantaine te plaatsen.

Tevens werden negen scholen en speelpleinen gesloten. Alle werknemers van de markt, die in totaal aan ongeveer tienduizend mensen werk biedt, zullen worden onderzocht. Verder werd beslist om alle sportevenementen tot nader order opnieuw op te schorten. Een aantal openbare instellingen hebben eveneens opnieuw de deuren gesloten.

Het stadsbestuur van Peking zegt met de ingreep een tweede golf besmettingen te willen vermijden. Zondag bleek dat bovenop de eerste infecties de voorbije vierentwintig uur in de stad 57 nieuwe besmettingen werden vastgesteld. Bij het merendeel van de patiënten kon opnieuw een duidelijke link met de groothandelsmarkt worden gelegd.

Bron

Officieel heeft de besmetting in China ongeveer 4.600 mensen het leven gekost. Volgens sommige waarnemers ligt de reële tol wellicht gevoelig hoger.

De Chinese stad Wuhan wordt genoemd als de bron van de eerste golf besmettingen die over de hele wereld al meer dan zeven miljoen mensen heeft besmet en aan meer dan 400.000 patiënten het leven heeft gekost.

De Xinfadi-markt zorgt in Peking voor 90 procent van de bedeling van groenten en fruit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20