Reizen in coronatijden: deze drie groepen mensen trekken er als eerste op uit

Wie zijn de mensen die met ongebreideld enthousiasme als eerste weer een buitenlandse reis overwegen? Een nieuw rapport van marktonderzoeker Sentimantle onderscheidt drie types van reizigers.

1. De jonge professional

Leeftijd? 20 tot 40 jaar

Kenmerkend? Het zijn voornamelijk alleenstaande mannen zonder kinderen. Ze hebben weinig schrik voor een besmetting, in tegenstelling tot leeftijdsgenoten die wél al een gezin hebben. Deze groep reizigers is relatief bemiddeld en verblijft dus graag in luxehotels op zakenbestemmingen over de hele wereld. Hotels kunnen goed aan deze mensen verdienen, omdat ze meestal op kosten van het bedrijf reizen. Hun werkgever spaart kosten noch moeite om de veiligheid van hun personeelslid te garanderen.

Bestemming? ‘Ze trekken vooral naar de zakelijke en financiële hoofdsteden, met een lage besmettingsgraad’, zegt Elad Harison, de CEO van Sentimantle aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. ‘Kopenhagen en Oslo zijn relatief veilige bestemmingen voor zakenreizen, terwijl New York, Londen, Milaan en Madrid een aanzienlijk hoger aantal besmettingen telt. Daardoor kunnen bedrijven hun zakenmensen de komende maanden moeilijker naar deze steden sturen.’

2. Het ‘lokale’ gezin

Leeftijd? 25 tot 40 jaar

Kenmerkend? Gezinnen met jonge kinderen die na een lange periode van lockdown er toch eens op uit willen. Waarschijnlijk zullen ze hun traditionele vakantie van één à twee weken vervangen door korte tripjes naar bestemmingen in de buurt. Vandaar het aspect ‘lokaal’.

Bestemming? De topman geeft het voorbeeld van een Belgisch gezin dat voor enkele dagen naar Nederland trekt. De landen grenzen aan elkaar en de medische risico’s zijn te verwaarlozen ‘doordat het land bekend is en er geen taalbarrière bestaat’. Ze zullen logeren in een klein hotelletje of een plaatselijke bed & breakfast.

3. De backpacker

Leeftijd? 18 tot 28 jaar

Kenmerkend? De rugzaktoerist is meestal mannelijk en alleenstaand. Ze zijn nog jonger dan de ‘jonge professional’ en kennen weinig gevaren. Hun vrees om te reizen in onrustige tijden is onbestaande. Nu veel mensen hun werk verliezen door de coronacrisis, zal deze vorm van toerisme meer aanhang krijgen. Jonge mensen die hun werk verliezen, kunnen overwegen om eerst eens die wereldreis te maken waar ze al zo lang van dromen.

Bestemming? Verschillende bestemming achter elkaar. Ze reizen voor veel langere periodes dan de ‘jonge professional’ en het ‘lokale’ gezin. Overnachten doen ze in spotgoedkope hotels en hostels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20