Paul Van Hoeydonck maakte het enige kunstwerk op de maan

Waarom zetten we geen beeld van Paul op de maan?’ Op een ochtend in maart, vijftig jaar geleden, was de Antwerpse kunstenaar te gast in galerij Waddell in Manhattan, toen hij galerijdirectrice Deutschman die vraag aan Dick Waddell hoorde stellen. ‘Ben je gek? Hoe zouden we dat doen?’, zei Van Hoeydonck. Maar Deutschman hield woord en tot vandaag is Paul Van Hoeydonck (94) met zijn Fallen Astronaut de enige sterveling met een kunstwerk op een ander hemellichaam.

Paul Van Hoeydonck en zijn vrouw Marleen ontvangen ons in hun huis in Wijnegem. Je stapt er recht in de leefwereld van de kunstenaar, in een ruime kamer, die Marleen omschrijft als ‘de loft’, maar die in werkelijkheid een heleboel kunstwerken van Paul etaleert in een fraaie, met daglicht overgoten kamer. De kwieke 94-jarige werkt nog elke dag in zijn atelier: ‘Van zeven tot zeven en dat zeven dagen per week. Ik ben een tijd geleden geridderd, dus wil ik in het harnas sterven!’ Al van jongs af was Paul Van Hoeydonck gefascineerd door ruimtevaart, sterren, planeten en de oneindigheid van de kosmos. ‘Ik groeide als kleine jongen op in een café, op honderd meter van de kathedraal van Antwerpen. Als ik door het zolderraam naar buiten keek, zag ik de kathedraaltoren. Die wijst naar de ruimte. Als snotaap kocht ik boeken over het heelal en de ruimtevaart, maar ik had nooit gedacht dat mijn leven erdoor beheerst zou worden. Maar blijkbaar was ik ervoor geboren.’