Paul Stoffels wordt de nieuwe topman van het biofarmabedrijf Galapagos

Het biofarmabedrijf Galapagos heeft Paul Stoffels, voormalig topwetenschapper bij Janssen Pharmaceutica, tot chief executive benoemd. Dat heeft Galapagos bekend gemaakt. Stoffels, die in de internationale farmawereld een grote naam heeft gemaakt, wordt bij Galapagos de opvolger van Onno van de Stolpe.

Paul Stoffels (59) studeerde tropische geneeskunde en startte ruim dertig jaar geleden bij het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica. Twintig jaar geleden stapte hij over naar het Amerikaanse concern Johnson & Johnson (J&J), het moederbedrijf van Janssen.

Stoffels kreeg bij het Amerikaanse concern de leiding over het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten. Onder meer het coronavaccin van Johnson & Johnson werd onder leiding van Stoffels ontwikkeld.

Geen onbekende

Vorig jaar kondigde Stoffels zijn afscheid bij het Amerikaanse concern aan. Hij keert nu echter uit pensioen terug om de leiding van het biotechnologiebedrijf Galapagos, dat zijn hoofdkantoor heeft in Mechelen, op zich te nemen.

Onno van de Stolpe, een van de oprichters van Galapagos, zal Stoffels tijdens een overgangsperiode in diens nieuwe taak assisteren. Begin april zal Stoffels vervolgens de leiding over Galapagos volledig op zich nemen.

Galapagos is voor Paul Stoffels echter geen onbekend terrein. Hij was immers ook bij de lancering van het biofarmabedrijf op het einde van de voorbije eeuw betrokken. Stoffels was gedurende een drietal jaar ook lid van de raad van bestuur van Galapagos.

Uitdagende periode

In een commentaar stelde vertrekkend topman Onno van de Stolpe ervan overtuigd te zijn dat het strategisch en inspirerend leiderschap van Stoffels, net zoals zijn diepgaande kennis over de sector en Galapagos, hem de geschikte topman voor de onderneming maken.

Van de Stolpe zei nog dat Stoffels goed is geplaatst om voor alle stakeholders – investeerders, aandeelhouders en patiënten – waarde te creëren.

Raj Parekh, voorzitter van Galapagos, wees daarbij op de uitzonderlijke wetenschappelijke en bestuurlijke ervaring van Stoffels en diens uitgebreide netwerk en zijn inzicht in de assets en het potentieel van Galapagos.

Stoffels neemt in een bijzonder uitdagende periode de leiding bij Galapagos over. Het bedrijf moest immers bij de ontwikkeling van beloftevolle producten – zoals filgotinib – een aantal tegenslagen incasseren.

Paul Stoffels zegt echter van het uniek potentieel van Galapagos, onder meer door een sterke financiële basis en de strategische samenwerking met Gilead, overtuigd te zijn.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.