Passief inkomen genereren met crypto? 5 interessante altcoins om te “staken”

Tally Greenberg, hoofd commerciële ontplooiing bij staking provider Allnodes, legde aan Business Insider uit waarom het nu een goed moment is om crypto te staken. Ook deelde ze 5 altcoins die jaarlijks tot 16 procent aan passief inkomen kunnen opleveren.

Waarom is dit belangrijk?

Er bestaan allerlei manieren om geld te verdienen met crypto zonder dat je je munten hoeft te verhandelen. “Staking” is er één van. Dit is het vasthouden van je crypto in een wallet voor een onbepaalde tijd. Wanneer je je coins uit de wallet haalt, stopt het stakingproces. Om effectief te staken, is het dus niet de bedoeling dat je tegelijkertijd je crypto verhandelt. Hiertegenover staat een beloning. Als je bijvoorbeeld besluit ADA te staken op cryptoplatform Kraken, krijg je als het ware een rente daarover van gemiddeld 5% per jaar.

Staking zou wel eens de volgende retailvriendelijke investeringstrend kunnen worden. Johann Kerbrat, de crypto-CTO van beleggersapp Robinhood, is er alvast erg enthousiast over. “Als we het hebben over de inflatie die stijgt en spaarrekeningen die niet echt rendement opleveren, denk ik dat staking iets heel interessants kan zijn voor veel mensen,” zei hij op een conferentie.

En inderdaad, gezien de marktvolatiliteit en voorspelde hogere inflatie, is het geen wonder dat beleggers proberen om op passieve wijze geld te verdienen met crypto. Aan het scherm gekluisterd zitten om een tradekans te spotten, wordt op de duur ook vermoeiend.

“Het lijkt erop dat de markt zich in een (…) anticipatiemodus bevindt. Het is geen slecht moment om in te stappen, afhankelijk van het actief dat je wilt inzetten,” zegt Tally Greenberg van Allnodes tegen Insider.

Allnodes, een staking provider, is de nummer één in de industrie op basis van de totale som aan ingezette activa; dat is ongeveer 610 miljoen dollar, volgens stakingrewards.com. Het bedrijf verdiende in het eerste kwartaal van 2021 ook de meeste staking-beloningen ten opzichte van andere aanbieders, volgens een rapport van Consensys, een blockchaintechnologiebedrijf.

Blockchain is de goudmijn

Hoewel elke cryptomunt op een andere manier beloningen berekent en verdeelt, suggereert Greenberg dat beleggers klein beginnen, hun belangen geleidelijk laten groeien en diversifiëren.

Bij het kiezen van altcoins om in te zetten, raadt ze beleggers aan verder te kijken dan cryptovaluta’s die op dit moment worden gehypet en zich te richten op blockchaintechnologieën die de tand des tijds kunnen doorstaan.

De munt is wat de blockchain “aandrijft”, aldus Greenberg. “Maar de blockchain zelf is waar de goudmijn zit. Ik zou investeren in activa die op de lange termijn zinvol voor me zijn (…).” Je moet altijd in overweging nemen hoe activa binnen 10 of 20 jaar gaan presteren, dus.

Altcoin 1

Ethereum 2.0 (ETH) is Greenbergs favoriete crypto-actief om te staken. Om mee te mogen doen als validator, moeten beleggers echter 32 Ether vastzetten op een enkele node of computer. Het onderpand van 32 Ether staat gelijk aan meer dan 110.000 dollar, sinds zaterdagmiddag.

Stakers zullen niet in staat zijn om hun stakes terug te trekken totdat het huidige Ethereum-mainnet fuseert met het beacon chain proof-of-stake systeem. Dit zal het officiële einde betekenen van Ethereums proof-of-work systeem. Greenberg meent dit een feature is, geen bug. Het werkt goed voor beginnende beleggers, omdat het hen ervan weerhoudt emotionele transacties te doen in tijden van hoge volatiliteit.

Het geschatte jaarlijkse percentage voor het staken van Ethereum 2.0 is ongeveer 4,95%, volgens stakingrewards.com. Het investeringsrendement voor het staken van Ethereum is lager dan dat van sommige andere altcoins. Hoe meer validators een netwerk heeft, hoe lager immers de staking-beloningen zullen zijn, weet Greenberg.

Wanneer beleggers Ethereum staken, profiteren ze in de tussentijd echter nog steeds van de prijsstijging. “Stel je voor dat je 32 Ether hebt vastgezet in januari van dit jaar, toen Ether meer dan 700 dollar was,” aldus Greenberg. “Ether is nu meer dan 3.000 dollar waard, dus je zou dan veel meer geld hebben, alleen maar omdat de munt in waarde steeg (..). Het jaarlijkse percentage, niet van de 700, maar van de 3.000 dollar. Het gaat evenredig met de muntwaardering, het is krankzinnig.”

Altcoin 2, 3, 4, 5

Polygon (MATIC), een schalingsoplossing voor het Ethereum-netwerk, is een andere populaire token voor staking. De geschatte jaarlijkse rente voor het staken van het Matic-token, dat zaterdagmiddag werd verhandeld tegen 1,35 dollar, is ongeveer 16,6%.

Greenberg houdt ook van tokens van smart contracts-platforms, waaronder Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT), en Cosmos (ATOM), die respectievelijk 9,26%, 13,27% en 3,775% geschatte jaarlijkse rente genereren.

Naast crypto-activa met grote marktkapitalisatie, leveren altcoins met kleine en micromarktkap, zoals Sentinel (DVPN), en Phore (PHR), geschatte jaarlijkse rentes op van respectievelijk 55,27% en 35,5%, weer volgens stakingrewards.com.

Risico’s

De risico’s van scherpe prijsomkeringen zijn echter ook hoger bij het staken van minder gevestigde altcoins, aldus Greenberg.

Een ander belangrijk risico voor staking is slashing, wat gebeurt wanneer validators staked tokens verliezen door malafide gedrag, of netwerkongevallen.

Greenberg stipt aan dat elke blockchain een straf heeft voor ondermaats presteren. Daarom zijn risicobeheer en een goede blockchaintechnologie van het grootste belang zijn voor degenen die alleen staken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20