Strijd om particuliere belegger barst los in ons land: Duitse broker Trade Republic gaat concurrentie aan met andere prijsbrekers

Meer en meer mobiele brokers vinden hun weg naar ons land. Na onder meer Bux Zero en eTorro richt nu ook Trade Republic zijn pijlen op de Belgische particuliere belegger.

Waarom is dit belangrijk?

De mobiele brokers hebben aan populariteit gewonnen tijdens de coronapandemie. Veel particulieren vonden toen hun weg naar de beurs. Daar spelen die brokers, waaronder Bux Zero en eTorro, slim op in door uit te pakken met zeer lage tarieven. Zij hebben er sinds dinsdag een nieuwe concurrent bij: Trade Republic.

Een nieuwe mobiele broker

  • De essentie: de strijd om de particuliere belegger is losgebarsten in ons land. Meer en meer mobiele brokers zetten voet aan wal in België. Zij trekken alle aandacht naar zich toe door uit te pakken met zeer lage tarieven. Bij Bux Zero betaal je bijvoorbeeld 1,5 euro per transactie op de Europese beurs. Als je aandelen verhandelt op Wall Street betaal je geen transactiekosten.

  • Het nieuws: sinds dinsdag is er een nieuwe speler actief op de Belgische markt, genaamd Trade Republic. Net zoals zijn directe concurrenten pakt de Duitse broker uit met zeer gunstige tarieven. Zo moet je slechts 1 euro per transactie betalen.

Wat moet je weten?

  • Net zoals veel andere prijsbrekers verdient Trade Republic geld door de orders van de klanten door te verkopen aan een ander handelshuis, die vervolgens de transactie uitvoert. De broker werkt daarvoor samen met het Duitse tradinghuis L&S. In een reactie aan De Tijd laat Matthias Baccino, die de Belgische activiteiten van Trade Republic leidt, weten dat de spreads, de verschillen tussen de aankoop- en de verkoopkoers van bijvoorbeeld een aandeel, kleiner zijn dan bij een beurs.

  • Het kapitaal wordt beschermd door het Duitse depositogarantiestelsel. Die bescherming geldt voor alle deposito’s tot 100.000 euro.

  • Je kan via Trade Republic, net zoals bij concurrent Bux Zero, een beleggingsplan opstellen. Op die manier is het mogelijk om op vaste tijdstippen, zoals maandelijks, te beleggen.

  • Voorts kan je fractioneel beleggen. Zo kan je een stukje van een aandeel kopen. Dat is interessant wanneer één aandeel enkele honderden euro’s kost.

  • Momenteel worden de beurstaks en roerende voorheffing niet automatisch afgehouden. Je moet die belastingen dus zelf nog aangeven. “Op dit moment kunnen we dat nog niet, maar we maken er werk van zodat dat over enkele weken wel het geval is”, laat Baccino in een interview met Spaarvarkens.be weten.

(as)

Meer