Opnieuw komt Chinees techbedrijf in aanvaring met Peking: onderzoek naar cybersecurity bij Didi, het Chinese Uber

De Chinese overheid kondigt een onderzoek naar de cyberveiligheid bij de Chinese taxi-app Didi aan. De beurskoers op Wall Street donderde in een eerste reactie zowat 7 procent lager.

Waarom is dit belangrijk?

Didi is de grootste speler op de taximarkt in China en maakte twee dagen geleden succesvol zijn beursdebuut in New York. Peking lijkt de Chinese techreuzen duidelijk te willen maken wie de touwtjes in handen heeft in China.

Met de beursgang werd woensdag nog 4,4 miljard dollar opgehaald. Het was de grootste beursgang van een Chinees bedrijf in New York sinds die van webwinkel Alibaba in 2014. De ironie wil dat Didi lang twijfelde of Wall Street wel de juiste plaats was voor een beursnotering, uit schrik voor regulering door de Amerikaanse overheid.

Het is evenwel niet de Amerikaanse, maar de eigen Chinese overheid die met een onverwacht ingrijpen de nog jonge beurskoers onder druk zet. De Chinese overheid kondigt het onderzoek naar de cyberveiligheid bij Didi aan “om nationale gegevensbeveiligingsrisico’s te voorkomen, de nationale veiligheid te handhaven en het algemeen belang te beschermen.” Didi gaat meewerken en aanvaardt voorlopig geen registraties van nieuwe gebruikers meer.

Veelzeggende timing

De timing van de aankondiging is alvast opmerkelijk, want waarom kon Peking het onderzoek niet enkele dagen voor de beursgang aankondigen? Didi’s beurskoers klom donderdag nog met 14 procent, maar kelderde vrijdag in een eerste reactie met 7 procent.

Eerder dwong Peking de fintechreus Ant (Alipay) van miljardair Jack Ma tot een reorganisatie. Mogelijk gaat Ant samen de Chinese overheid kredietscores van burgers bepalen. Het lijkt erop dat Peking er alles aan doet om de grote Chinese techbedrijven in het gareel te houden door met regelgeving te tonen wie de baas is.

Lees ook:

(NS)

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Degroof Petercam haalt Montea van kooplijst

09/12/2021 09:00

(ABM FN) Degroof Petercam heeft donderdag het advies voor Montea verlaagd van Kopen naar Houden, maar het koersdoel ging wel van 107,00 naar 133,00 euro.

De logistieke vastgoedsector profiteert volgens de analisten van een hoge vraag als gevolg van de sterke groei van e-commerce door de coronacrisis. Bovendien voeren bedrijven veranderingen door in hun aanvoerketens, om verstoringen te voorkomen.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20