OPINIE. Michael Pregent: ‘Arizona zal Trump de overwinning geven’

Michael Pregent is een senior fellow bij het Hudson Institute en voormalig Amerikaans inlichtingenofficier in het Midden-Oosten. 

Als Arizona terug in het spel is en president Donald Trump zijn voorsprong in Pennsylvania, North Carolina en Georgia behoudt, wint hij. Dat is wat er waarschijnlijk zal gebeuren, ondanks de druk van een conformistische media om het te ontkennen – ik heb het over de berichtgeving van Fox News, CNN en MSNBC tot nu toe. Overdag lijken de ankers meer te geven om wat Anderson Cooper en Wolf Blitzer van hen denken dan om objectief te kijken naar de stemmen.

Amerikanen – wij allemaal – zijn zich ervan bewust dat we een verhaal kregen dat niet waar was, dat vooringenomen was, dat zo verkeerd was dat beide partijen zich bedrogen zullen voelen als de andere partij wint. Als je in het Biden-kamp bent, werd je door CNN, MSNBC, Twitter, Facebook en Google verteld dat Biden met een enorme voorsprong zou winnen. Als je tot het Trump-kamp behoort, werd je door Fox News, Twitter, Facebook en Google verteld dat Biden zou winnen met een enorme voorsprong.

De Amerikaanse president Donald Trump in Arizona. Foto: AP Photo/Evan Vucci

De grootste verliezers in deze verkiezing zijn, afgezien van het Amerikaanse volk, degenen die hun geloofwaardigheid hebben verloren met hun minder dan eerlijke voorspellingen. Deze cheerleaders duwden hun vooroordelen door de strot van de kiezers en zeiden dat ze uit hun fouten van 2016 hadden geleerd. Dat hebben ze niet gedaan – ze hebben hun fouten verdubbeld.

De Amerikanen zijn nu wantrouwend dat als Trump de verkiezing wint het van Biden gestolen zal zijn en dat als Biden wint, het van Trump gestolen zal zijn. De cheerleaders voorspelden geen nek-aan-nek race en bereidden de Amerikanen voor op de chaos van krappe verkiezingen. Ze zeiden dat er weinig kans was dat Trump kon winnen, maar hier zijn we dan.

Het Amerikaanse volk kreeg een vals verhaal voorgeschoteld. We moeten de pers, de deskundigen en de opiniepeilingen met een ongezien scepticisme bekijken. Het wantrouwen tegenover de pers en de opiniepeilingen is niet voor niets torenhoog. Deze verkiezing zal de opvatting versterken dat de opiniepeilingen niet te vertrouwen zijn, dat de media de uitkomsten van de opiniepeilingen toejuichen en dat de deskundigen moeten worden ontslagen.

‘Biden-aanhangers zouden net zo overstuur moeten zijn als Trump-aanhangers met het verhaal dat ze gevoed werden door de pers’

Als de pers, de deskundigen en de opiniepeilingen verkeerd waren, waarom dan veronderstellen dat de Associated Press gelijk had over Arizona – een staat die veel te vroeg uitgeroepen werd tot een Democratische staat en eruit ziet alsof het nog naar Trump gaat? Arizona zou uit het Biden-kamp moeten worden getrokken en in de onbesliste kolom worden gezet. Arizona moet terug in het spel worden verklaard. De Trump-campagne gelooft dat de president het met 30 tot 40 duizend stemmen zal winnen. Arizona zal Trump de overwinning geven.

De media zullen er alles aan doen om Arizona in het Biden-kamp te houden, Nevada blauw te kleuren en de verkiezing voor beëindigd te verklaren. Pennsylvania, North Carolina en Georgia, waar de Trump-campagne zegt dat het onoverkomelijke voorsprongen heeft, hadden al uitgeroepen moeten worden tot Republikeinse staten.

Ik heb honderden anti-Trump Republikeinse, Democratische en onafhankelijke vrouwen in verschillende staten geïnterviewd, waarvan de meerderheid (60 procent) Latino en Afro-Amerikaans is. Waarom vrouwen? Omdat ze weten op wie hun familie stemt. Ik heb in mijn reizen naar de swingstates herhaaldelijk drie vragen gesteld: ‘Wie wil je dat er wint?’, ‘Wie denk je dat er zal winnen?’ en ‘Waarom?’

Zes van de tien vrouwen die ik interviewde wilde dat Biden zou winnen, maar geloofde dat Trump zou winnen. Ze geloofden het vanwege de economie en het verlangen van de Amerikanen naar ‘law and order’. Ze geloofden de cheerleaders in de media niet, ze vertrouwden de peilingen niet en ze herinnerden zich 2016.

Biden-aanhangers zouden net zo overstuur moeten zijn als Trump-aanhangers met het verhaal dat ze gevoed werden door de pers, de experts en de opiniepeilingen. Als Trump wint, moeten ze de cheerleaders de schuld geven van de peprally’s van 2020.

Michael Pregent is een senior fellow bij het Hudson Institute en voormalig Amerikaans inlichtingenofficier in het Midden-Oosten. 

De standpunten in deze opinie zijn die van de auteur zelf.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.