FAQ met ex-raadgever van Obama: ‘Als Trump wint, verkeren de VS en de rest van de wereld in ernstig gevaar’

Professor Robert Reich, de ex-raadgever van Obama en gewezen minister van Arbeid onder Bill Clinton, beantwoordt enkele veelgestelde vragen over Donald Trump, Joe Biden en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

President Donald Trump en Mike Pence. Foto: AP Photo/Evan Vucci

Je zit al meer dan 50 jaar in de politiek. Hoe voel je je over de verkiezing van 3 november?

Ik ben banger voor mijn land dan ik ooit ben geweest. Nog vier jaar Donald Trump zou verwoestend zijn. Toch vermoed ik dat Joe Biden zal winnen.

Maar in 2016 zaten de meeste peilingen ernaast.

De peilingen zijn nu beter, en Bidens voorsprong is groter dan die van Hillary Clinton.

Hoe zit het met het kiescollege?

Biden leidt ook in de zogenaamde ‘swing states’, die Trump in 2016 een overwinning gaven door een meerderheid in het kiescollege.

Zal Trump de verkiezing aanvechten?

Ja. Hij zal beweren dat de per post uitgebrachte stembiljetten in elke swingstaat met een Republikeinse gouverneur of wetgevende macht frauduleus zijn.

Wat is zijn doel?

Biden een meerderheid van de kiezers ontzeggen en om het Huis van Afgevaardigden te laten beslissen, waar Republikeinen waarschijnlijk een meerderheid van de staatsdelegaties hebben.

Zal het werken?

Nee, want technisch gezien heeft Biden alleen een meerderheid van de kiezers nodig die al benoemd zijn. Zelfs als betwiste personen worden uitgesloten, verwacht ik dat hij nog steeds een meerderheid krijgt.

Wat met late stemmingen?

Trump heeft geëist dat alle stembiljetten worden geteld voor middernacht op verkiezingsdag. Dat kan hij niet bepalen. Dat kunnen alleen de individuele staatswetgevers en staatsrechtbanken. De meeste staten zullen de stembiljetten tellen zolang ze niet later dan de verkiezingsdag zijn afgestempeld.

‘De Republikeinse partij is niet meer wat het was. Het heeft nu een veel conservatievere, Trump-achtige basis’

Zullen deze kwesties in het Hooggerechtshof terechtkomen?

Sommige misschien, maar de rechters weten dat ze onpartijdig moeten lijken. Vorige week wezen ze een verzoek af om de termijn voor het ontvangen van stemmingen per post in Wisconsin te verlengen, maar ze stonden ook toe om verlengingen te behouden in Pennsylvania en Noord-Carolina. 

Maar het Hooggerechtshof koos in de verkiezingen van 2000 voor George W. Bush.

Het laatste wat opperrechter John Roberts wil is een nieuwe Bush vs. Gore. Met zes Republikeinse aangestelden weet hij dat de legitimiteit van het hof in het gedrang komt.

Veronderstel dat je gelijk hebt en Biden wint. Zal Trump wijken?

Ik betwijfel het. Hij kan er niet tegen om te verliezen. Hij zal blijven beweren dat de verkiezing van hem gestolen zijn.

Zullen de Democraten de Senaat heroveren?

Dat kan ik nog niet zeggen. 

Zo niet, kan Biden dan iets doen?

Biden was 36 jaar lang senator en heeft met veel van de huidige Republikeinen gewerkt. Hij gelooft dat hij ze kan overhalen om met hem te werken.

Heeft hij gelijk?

Ik ben bang dat hij te optimistisch is. De Republikeinse partij is niet meer wat het was. Het heeft nu een veel conservatievere, Trump-achtige basis.

Als Republikeinen de Senaat behouden, wat kunnen we dan verwachten van een Biden-administratie?

Omkeringen van Trumps presidentiële besluiten en verordeningen, die milieu- en arbeidsbescherming zullen herstellen en de Affordable Care Act zullen versterken. Biden zal ook de uitvoerende macht vullen met bekwame mensen, die een groot verschil zullen maken. En hij zal een einde maken aan Trumps isolationistische buitenlandse politiek.

En als Democraten de Senaat heroveren?

Hou je verwachtingen laag. Zowel Clinton als Obama hadden Democratische Congressen tijdens hun eerste twee jaar, maar ze zetten al hun politiek kapitaal in op de economische puinhoop die hun Republikeinse voorgangers hadden achtergelaten. Biden zal een nog grotere economische puinhoop erven, én een pandemie. Met geluk, zal hij een groot stimuluspakket aankondigen, de belastingverlaging voor de rijken omkeren, en een COVID-19-vaccin verdelen. Allemaal belangrijk, maar niets wereldschokkend.

Als Biden wint, zal hij de oudste man zijn die ooit president is geweest. Zou dit een probleem vormen?

Ik zie niet in waarom. Hij is gezond. Maar ik betwijfel of hij een tweede termijn wil, wat invloed zal hebben op de manier waarop hij regeert.

Wat bedoel je?

Hij wordt eerder een overgangspresident. Hij zal de onderliggende structuur van de macht in de samenleving niet veranderen. Hij zal geen beweging leiden. Hij zegt dat hij een ‘brug’ zal zijn naar de volgende generatie leiders. Ik denk dat hij daarmee bedoelt dat hij zal proberen het land te stabiliseren, misschien enkele wonden van de natie te helen, zodat hij de sleutels kan overdragen aan de visionairen en bouwers van de toekomst.

Zal Trump gewoon van het toneel verdwijnen?

Nauwelijks. Hij en Fox News zullen de machtigste krachten in de Republikeinse partij blijven, in ieder geval voor de komende vier jaar.

En wat gebeurt er als je hele uitgangspunt verkeerd is en Trump een tweede termijn wint?

Dan verkeren Amerika en de rest van de wereld in ernstig gevaar. Ik denk er liever niet aan.

Robert Reich, is een ex-raadgever van Obama, de gewezen minister van Arbeid onder Bill Clinton en nu professor aan de universiteit van Berkeley.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.