Burgemeesters van Boston en Atlanta: ‘Onze steden hebben Joe Biden nodig’

Voor de Amerikaanse burgemeesters Keisha Lance (Atlanta) en Martin J. Walsh (Boston) is het duidelijk wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet winnen: ‘We hebben een partner nodig in het Witte Huis die steden ziet als een aanwinst, niet als een vijand’, schrijven ze in dit opiniestuk. 

Steden zijn de motoren van de Amerikaanse economie. Ze zijn levendige centra voor technologische innovatie, wereldwijde handel, investeringen en culturele diversiteit. Vandaag de dag leeft 80 procent van de Amerikaanse bevolking in stedelijke gebieden en 85 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) wordt gegenereerd door grote steden.

Maar de laatste vier jaar zijn veel steden in direct conflict geweest met president Donald Trump. Zijn antagonistische visie en zijn moedwillige wanbeleid ten aanzien van grote crises – van COVID-19 tot klimaatverandering – berooft burgemeesters van de middelen die we nodig hebben om te groeien en om voor onze inwoners te zorgen. En zijn gebrek aan moreel leiderschap en steun om een einde te maken aan institutioneel racisme heeft onze job moeilijker gemaakt.

Joe Biden. Foto: Shutterstock

Als burgemeesters hebben we een president nodig die in het Witte Huis een partner is: iemand die steden ziet als een aanwinst voor dit land, niet als een vijand. We hebben Joe Biden en Kamala Harris nodig omdat we weten dat ze met ons zullen samenwerken om onze zwaarste uitdagingen aan te pakken en het leven van miljoenen mensen die in steden van kust tot kust leven, te verbeteren.

De meest urgente uitdaging voor onze steden is COVID-19, en Trump heeft nog steeds geen nationaal plan om het virus te verslaan. Wij tweeën kunnen getuigen: het is ongelooflijk moeilijk geweest om de COVID-19-pandemie aan te pakken zonder leiderschap in het Witte Huis. De federale overheid heeft deze volksgezondheidscrisis volledig verkeerd aangepakt en steden als Atlanta en Boston zijn grotendeels aan zichzelf overgelaten. Het is ongelooflijk moeilijk om een schooljaar te plannen, begeleiding te geven aan bedrijven en toezicht te houden op volksgezondheidsmaatregelen wanneer federale gezondheidsambtenaren afwezig zijn.

Biden heeft een concreet plan om het aantal testen uit te breiden, meer persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar te maken, de door de pandemie verergerde rassenongelijkheid aan te pakken en een vaccin uit te rollen dat veilig, effectief en betaalbaar is. Hij heeft ook beloofd dat hij, als hij wordt verkozen, niet zal wachten tot de dag van zijn inauguratie om met de gouverneurs samen te werken. Dit is het soort leiderschap dat ons kan helpen om eindelijk vooruitgang te boeken bij het terugdringen van deze ziekte.

De moord op George Floyd deze zomer toont aan dat het dringend tijd is om het institutioneel racisme dat ons land teistert aan te pakken. Maar door te weigeren ‘white supremacists’ te veroordelen en door te dreigen met een bezuiniging op de federale financiering van steden waarvan hij zegt dat ze ‘anarchie, geweld en vernietiging’ toestaan, maakt Trump een moeilijke uitdaging nog erger.

Terwijl Trump maandenlang heeft geprobeerd om burgemeesters de schuld in de schoenen te schuiven, begrijpt Biden dat wat onze gemeenschappen het meest nodig hebben een investering is waaraan mensen zich kunnen optrekken. Hij heeft een plan klaar om de raciale welvaartskloof aan te pakken door kapitaal en krediet voor bedrijven van minderheden toegankelijker te maken en iets te doen aan de schuldencrisis bij studenten. Een Biden-Harris-administratie zal ook aanzienlijke investeringen doen in productie, infrastructuur, de zorg en het onderwijs – en we hebben er alle vertrouwen in dat dit plan zal werken, want steden in het hele land hebben het al gedaan.

Het Boston Resiliency Fund coördineert filantropische inspanningen voor bewoners van wie de gezondheid en het welzijn het meest door de pandemie werden beïnvloed. Tot op heden heeft het fonds meer dan 33 miljoen dollar opgehaald, en meer dan 28 miljoen dollar verdeeld over 351 organisaties die de meest kwetsbaren in Boston voeden, kleden en verzorgen. 

‘We kunnen ons niet nog eens vier jaar veroorloven met een klimaatontkenner aan het roer’

In Atlanta vaardigde de stad decreten uit om gezinnen te helpen, met inbegrip van een noodprogramma van 22 miljoen dollar om bijna 7.000 inwoners te helpen met hun huisvestingskosten en het creëren van een hulpfonds om mensen in de creatieve sector te helpen. Als burgemeesters hebben we veel behoefte aan een echte leider in het Witte Huis die soortgelijke zaken kan doen en hen op een nationaal niveau kan laten werken.

Het feit dat onze huidige president weigert de klimaatverandering te erkennen, zou elke Amerikaan bezorgd moeten maken. We kunnen ons niet nog eens vier jaar veroorloven met een klimaatontkenner aan het roer. De recordwarmte van onze planeet en de komst van nieuwe, uitdagende weersomstandigheden zouden nieuwe plannen en voorbereidingen moeten aanwakkeren, niet tegenhouden.

Boston voert een klimaatactieplan uit en werkt eraan om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Atlanta heeft een programma op poten gezet  waarbij mensen een stedelijke tuin of boerderij kunnen beginnen. Maar steden kunnen maar zoveel doen om de impact van de klimaatverandering te verminderen. Onder een Biden-administratie zou ons land een plan voor klimaatverandering hebben dat niet alleen ons milieu beschermt, maar ook miljoenen goedbetaalde banen creëert.

In tijden van nood staan de burgemeesters in de frontlinie, bieden ze cruciale steun aan hun bewoners, en sporen ze bedrijven en stichtingen aan om een stap vooruit te zetten. Maar om de existentiële uitdagingen die voor ons liggen – van de pandemie tot de klimaatverandering – echt aan te pakken, hebben we een Witte Huis nodig dat met ons samenwerkt, niet tegen ons. Samen met Biden kunnen we buitengewone dingen doen die de mensen in onze steden weer op weg helpen.

Keisha Lance Bottoms is de 60ste burgemeester van Atlanta. Martin J. Walsh is de 54ste burgemeester van Boston.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.