Bijna 100 miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht, wat erop wijst dat het een historische verkiezingsopkomst zal worden dit jaar. Dat is niet naar de zin van de Republikeinse partij. De partij gedijt bij een lage opkomst. Sinds de jaren ’80 maken Republikeinse beleidsmakers het dan ook zo moeilijk mogelijk voor Amerikanen om hun stem uit te brengen, het is zelfs hun belangrijkste politieke overlevingsstrategie.
Vandaar het zo ingewikkeld proces voor Amerikaanse burgers om zich als kiezer te laten registreren. Daarom mogen ex-gedetineerden in veel staten niet stemmen, ook al hebben ze hun straf uitgezeten. De Republikeinen zijn ook meesters geworden in de discutabele praktijk van ‘Gerrymandering’ bij regionale verkiezingen. Daarbij zijn kiesdistricten op zo’n complexe manier ingedeeld dat Republikeinse wetgevers aan de macht blijven, ook al hebben ze geen meerderheid van de stemmen behaald.
In de aanloop naar deze verkiezingen probeert de partij van president Trump zo weinig mogelijk stemmen te laten meetellen. Dat er al bijna 100 miljoen stemmen zijn uitgebracht, komt deels door het stemmen per post, dat nu zeer populair is dankzij de pandemie. Trump beweert (ongegrond) dat die manier van stemmen vatbaar is voor verkiezingsfraude. Op veel plaatsen werden de voorbije weken ook al verkiezingslokalen geopend, om massa’s te vermijden op verkiezingsdag.
Pogingen om stemmen ongeldig te verklaren
Via het gerecht proberen de Republikeinen nu zo veel mogelijk van die vroeg uitgebrachte stemmen ongeldig te verklaren. Maandag blokkeerde een federale rechter een poging van de conservatieve partij om meer dan 127.000 stemmen uitgebracht in de cruciale staat Texas niet te laten meetellen. In de rechtszaak beweerden de Republikeinen dat de drive-through stemlokalen in de Texaanse staat Houston illegaal opereerden. Bovendien zouden ze georganiseerd zijn op locaties die voordelig zijn voor de Democraten. De rechter ging daar niet in mee.
Eerder gebeurde bijna net hetzelfde in de staat Nevada. Daar wou de Republikeinse partij dat de kiescommissie van een bepaald district stopte met vroeger uitgebrachte stemmen te tellen. Ditmaal was het argument dat de software om handtekeningen van kiezers te herkennen niet van voldoende kwaliteit was. Ook was er volgens de partij niet genoeg toezicht op het tellen van stemmen. Ook hier ging de rechter niet mee in die redenering.
Gevaarlijk precedent
Vorige week maandag slaagde de partij wel in zijn opzet. Het Hooggerechtshof, waar er een conservatieve meerderheid is nadat Trump drie rechters kon benoemen tijdens zijn ambtstermijn, oordeelde dat er in de staat Wisconsin geen stemmen meer mogen geteld worden die na de verkiezingsdag per post binnenkomen. Analisten schatten dat hierdoor ongeveer 100.000 stemmen, die burgers hebben uitgebracht, niet zullen meetellen.
Democraten zien dit als een gevaarlijk precedent. President Trump beweert namelijk dat als de verkiezingsuitslag pas na 3 november wordt bekendgemaakt – wat goed mogelijk is door het vele stemmen per post -, die niet betrouwbaar is. Democraten vrezen dat het vonnis van het Hooggerechtshof die bewering geloofwaardigheid geeft.