Onderzoekers in Azië zijn nog steeds druk bezig met de oorsprong van het coronavirus op te sporen. Er werden belangrijke aanwijzingen gevonden over het voorgeslacht van het virus in oud onderzoek van een Cambodjaans lab en in Thaise rioolbuizen.
Begin februari concludeerde een internationaal onderzoeksteam van de World Health Organisation (WHO) al dat de oorsprong van het coronavirus zich waarschijnlijk bevindt in een ander dier. De ziekte zou dus een zoönotische oorsprong kennen. Vleermuizen, schubdieren en nertsen werden aangeduid als de grootste verdachten. Het WHO-team vermoedde ook dat het virus al langer rondging in China, voor de grote uitbraak in Wuhan.
De bevindingen ontketenden in Azië een zoektocht naar de oorsprong van het virus in lokale vleermuissoorten. Wetenschappers zijn vastberaden om de zogenaamde ‘bat zero’, het eerste beestje dat het coronavirus zou herbergen, te ontdekken. De afgelopen weken werden er al enkele belangrijke ontdekkingen gedaan.
10 jaar oude stalen in Cambodjaans lab
Onderzoekers van het Pasteur Institute van Cambodja vonden in hun diepvriezen een virus dat bijzonder nauw verwant is aan Sars-CoV-2, het virus dat op dit moment wereldwijd al 2,5 miljoen doden op de teller heeft staan. Het virus werd teruggevonden in lokale vleermuizen die in grotten aan de Mekongrivier wonen. De streek ligt zo’n 1.000 kilometer verwijderd van de Chinese grot waar nog een gelijkaardig coronavirus werd aangetroffen in vleermuizen.
‘We weten dat deze coronavirussen in vleermuizen teruggevonden worden, dus was het niet vreemd dat dit virus er ook op leek. Wat vooral verrassend was, is dat dit virus verzameld werd in 2010 in Cambodja,’ zei Erik Karlsson, het hoofd van virologie bij het Pasteur Institute. Het instituut voerde al maanden studies uit binnen de vleermuizenpopulaties van Cambodja.
Sporen gevonden in Thaise rioolbuizen
Ook in Thailand zijn er nu sporen gevonden van de mogelijke oorsprong van het coronavirus Sars-CoV-2. Er wonen in verschillende rioolbuizen van het land vleermuizen die gelijkaardige coronavirussen meedragen.
Onderzoekers uit Thailand publiceerde een studie waarbij honderd vleermuizen uit Thaise rioolbuizen werden onderzocht. In een van de dieren werd een virus aangetroffen dat maar liefst 91,5 procent gelijkenis vertoonde met het coronavirus dat in Wuhan de sprong naar mensen maakte. Volgens bloedonderzoek zouden de Thaise vleermuizen in het verleden ook al besmet zijn door een virus dat nog meer op Sars-CoV-2 leek.
Lab in Wuhan
Door de ontdekkingen komt het virologisch lab in Wuhan, dat onder andere coronavirussen in vleermuizen onderzocht, alweer in opspraak. Het WHO-onderzoeksteam gaf in hun verslag aan dat het ‘bijzonder onwaarschijnlijk’ was dat het virus daarvan afkomstig zou zijn. Maar volgens andere onderzoekers is er meer onderzoek nodig om dat scenario volledig uit te sluiten.
De duidelijke link tussen het virus en vleermuizenpopulaties in Cambodja, Thailand en het zuiden van China leveren in ieder geval meer bewijs aan dat het virus waarschijnlijk via vleermuizen naar ons is gekomen. Of dat door wetenschappelijk gestuntel of via andere dieren gebeurde, moet nog blijken.
Lees meer: