Oorlog om Taiwan zou zoveel bloed en geld kosten dat niemand reden heeft om het risico te nemen

Samengevat. Hoewel de verkiezingen van volgend weekeinde in Taiwan misschien niet onmiddellijk een crisis zullen ontketenen, bepalen ze wel de koers van de relaties tussen Taiwan en China. Met de potentieel verwoestende economische gevolgen van een conflict, benadrukken experts de noodzaak voor stabiliteit en diplomatie in de regio om een dergelijke catastrofe te vermijden.

Waarom is dit belangrijk?

Deze situatie is cruciaal gezien de aanzienlijke economische en militaire groei van China, de versterkende nationale identiteit van Taiwan, en de gespannen relaties tussen Beijing en Washington. Dit alles creëert een context waarin een crisis zeer reëel is. Bovendien speelt Taiwan een centrale rol in de wereldwijde halfgeleiderindustrie, wat bij een conflict grote economische schokken zou veroorzaken.

In het nieuws. De presidentsverkiezingen in Taiwan op 13 januari worden gezien als een mogelijk kantelpunt in de gespannen verhoudingen met China.

  • Experts schatten de kans op een directe Chinese invasie momenteel als laag in, ondanks de groeiende militaire macht van China.
  • De economische en militaire scenario’s die zijn uitgewerkt, omvatten een Chinese invasie of blokkade. Met verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde economie.

Kosten van andere crises zouden verbleken

Zoom in. Taiwan is cruciaal in de productie van geavanceerde logische halfgeleiders. Het eiland heeft een aandeel van 5,6% in de wereldwijde toegevoegde waarde in sectoren die chips gebruiken.

  • Mogelijke economische impact: Taiwan zou 40% van zijn bbp kunnen verliezen bij een conflict, China 16,7%, en de VS 6,7%.
  • De kosten van de oorlog in Oekraïne, de Covidepandemie en de wereldwijde financiële crisis zouden hierbij verbleken.
  • Een bevolking en industriële basis die zich concentreert aan de kust zou de menselijke en economische kosten nog verhogen.
  • De economische modellen van Bloomberg Economics voorspellen een wereldwijde daling van het bbp met 10,2% in het geval van een oorlog. Zuid-Korea, Japan en andere Oost-Aziatische economieën zouden de grootste gevolgen ondervinden.

Zoom out. De geopolitieke spanningen in de regio hebben diepgewortelde historische en economische oorzaken. Waaronder de verschuiving in economische en militaire macht tussen de VS en China.

  • De semiconductor industrie en de strategische positie van Taiwan in deze sector onderstrepen het belang van de regio voor de wereldeconomie.
  • De impact van mogelijke militaire acties en economische sancties kan wereldwijd voelbaar zijn, wat aantoont hoe globalisatie de kwetsbaarheid van internationale relaties verhoogt.
Meer